Zabpehely zab nélkül? Új őrület terjed a TikTokon
2021. May 13.Az utóbbi időszakban a közösségi médiafelületek közül a TikTok lett az a platform, amelyen a gasztronómiai újdonságok viharsebesen terjedni kezdenek. Az egyik ilyen felkapott trend a „nature’s cereal”, amit magyarra úgy fordíthatunk: „a természet zabpelyhe”.
Miről is van szó pontosan?
A trend lényege az, hogy a (reggeli) zabpelyhünket, zabkásánkat zab helyett különböző gyümölcsökből készítjük el, az elsőként felbukkant recept gránátalmamagot, szedret és áfonyát tartalmaz kókuszvízzel felöntve. Az időközben megjelent variánsokba aztán került eper és jégkocka is, de van, aki mentát tesz bele, és olyan is akad, aki a kókuszvizet zabtejjel, ananász- vagy narancslével helyettesíti.
Egészséges?
Az eredeti recept szerint elkészítve egy adag 150 kalóriát, 7,5 g rostot, 36 g szénhidrátot, egy kevés fehérjét és zsírt, valamint 21 g cukrot tartalmaz. Tehát magas a rosttartalma, és emellett gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban, hála a felhasznált gyümölcsöknek. A rostok fogyasztásának fontosságát nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hiszen a rostdús étrenddel jobb lesz az emésztésünk, és kevesebb kalória elfogyasztásával is jól fogunk lakni. Ez pedig a fogyást, valamint súlyunk megtartását egyaránt támogatja. A kókuszvíz maga is hasznos forrása az elektroliteknek és ásványi anyagoknak, tehát nemcsak hidratál, hanem egyébként is nagyon egészséges.
Teljes étkezésnek számít?
Bár nagyon egészséges, tudni kell, hogy alacsony a kalóriatartalma, illetve nem tartalmaz zsírt és fehérjéket, pedig ezekre a szervezetünknek szintén szüksége van. Ennek fényében inkább tekinthetjük egészségtudatos snacknek, mintsem önmagában is kiegyensúlyozott reggelinek.
Forrás: the healthy