Tudtad? A radler sör bringásokról kapta a nevét
2020. July 2. nyári időszak kedvenc sörös frissítője évről évre egyre népszerűbb. Ehhez az kellett, hogy világszerte egyre kedveltebbé váljanak az alkoholmentes sörök, valamint azok gyümölccsel készülő változatai. A trend nyertese pedig minden kétséget kizáróan a radler.
Pedig a legenda szerint a radler sztorija egyáltalán nem indult valami fényesen. 1922 nyarán a München melletti Kugler-Alm vendéglőben épp kifogyóban volt a sör, mire Franz Xaver Kugler, a tulajdonos kénytelen volt úgy csapolni, hogy fél pohár limonádéra töltötte rá a sört. A szükségmegoldás viszont annyira bejött a környéken bringázó turistáknak, hogy utánuk nevezték el az új italt: így lett a Radfahrerből radler.
Azt nem tudjuk, mit szólna Herr Kugler, ha tudná, hogy nem egészen száz évvel később szinte minden valamire való sörgyártó rendelkezik saját radlerrel, és az általa megalkotott citromos ízesítés mellett más gyümölcsök is egyre inkább helyet kapnak a kínálatban, sok esetben helyi ízekkel fűszerezve a sört.
A sör és gyümölcsital házasításából született frissítőket Nagy-Britanniában shandy, Franciaországban pedig panaché néven találjuk meg. Közös bennük, hogy eleinte leginkább 2-2,5 százalékos alkoholtartalmúak voltak, mára azonban – főképp a fiatalok, a sportolók és a sofőrök megelégedésére – egyre nagyobb piacot hódít meg az alkoholmentes változat.
Magyarországon a Pécsi Sörfőzde ízesített márkája volt az első ilyen típusú hazai termék. Pécsen alkoholmentes szűrt sörből, cukor hozzáadásával, valódi gyümölcskivonattal, szén-dioxiddal dúsítva készülnek a radlerek. Idén olyan új arculattal frissítette a termékcsaládot a baranyai sörfőzde, amely illeszkedik Magyarország legrégebben működő Sörgyárához, mégis friss, modern hatást kelt. Az új Pécsi Radlerek bodza, citrom és meggy ízekben találhatóak meg a boltok polcain.