Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg lehet a mikróban tojásrántottát készíteni?

2022. November 30.

Létezik gyorsabb, egyszerűbb, esetleg kevesebb szennyes edényt termelő módszer tojásrántotta készítéséhez? Sokan esküsznek a mikrós rántottára, ez a módszer pont azt ígéri, hogy gyorsabban és tisztábban készülhet el a reggeli. De vajon milyen az eredmény? Légiesen könnyű vagy cipőtalp állagú? Lássuk! 

Tisztázzuk először: lehet a mikróban is rántottát sütni?

Igen, hiszen a mikrohullámú sütők működésének alapja az, hogy az ételben megtalálható vízmolekulákat a mikrohullámok gerjesztik, ami hőt termel. Egy tojás 74%-ban vízből áll, tehát ideális arra, hogy mikrózzuk. Egyébként nemcsak rántotta, hanem még keménytojás és buggyantott tojás is készülhet a mikróban.

Milyen az íze?

Ha jól fűszerezzük, szinte ugyanolyan, mint a tűzhelyen, serpenyőben készítettnek. Az állaga kissé el fog térni a megszokottól, a lassan, alacsony lángon, serpenyőben elkészített rántotta légiesebb, a mikrós sűrűbb lesz.

 

Tipp: Tedd meg ezt az egy lépést, mielőtt megfőzöd a tojást! 

Hogyan készítsük?

A tojásokat törjük fel, majd tegyük egy kis mikrózható tálkába egy csipet sóval és egy kevés folyadékkal. Ez lehet tej, magtej vagy akár víz is. Krémesebb, habosabb lesz tőle a rántotta, ne hagyjuk el ezt a hozzávalót!

Ezután mehet is a mikróba. Süssük nagy teljesítményen 30 másodpercen át, majd nyissuk ki a mikró ajtaját, és egy villával verjük fel. Ezután mikrózzuk további 30 másodpercet. Keverjük ismét meg, ha úgy tűnik, hogy kezd éppen megszilárdulni, vegyük ki, hagyjuk fél percet hűlni és meg is vagyunk. Ha túl folyós az állaga, akkor mikrózzuk még 15 másodpercet.

Mivel nem minden mikró süt egyformán, ezért érdemes kicsit kísérletezni, hogy a mi sütőnkben mennyi az ideális elkészítési idő. Fontos, hogy nem szeretnénk a mikróban teljesen készre sütni, hiszen amikor kivesszük, a felszálló gőz hatására még keményedni fog a tojás. Akkor vegyük ki, amikor éppen egy kicsit folyósabb állagú annál, mint amilyennek szeretnénk.

 

Forrás: Reader’s Digest

 

Ezt már olvastad? 

Elő a stoppert! Ennyi ideig főzd a tojást, hogy pont olyan legyen, amilyennek szeretnéd

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!