Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezt az 1 lépést tedd meg, mielőtt megfőzöd a tojást

2022. August 24.

A tojás megfőzésének helyes módszeréről számos elmélet kering. Sokan esküsznek arra, hogy nem hideg vízbe teszik a tojást – amit aztán felforralnak –, hanem először felforrósítják egy lábasban a főzővizet. Emellett hagyják szobahőmérsékletűre melegedni főzés előtt a tojásokat, ha azokat addig hűtőben tárolták.

Tipp: 5 dolog, amire jó még a tojás, ha nem eszed meg 

Ezen felül létezik még egy egyszerű trükk, amely segítségével a legtöbbet hozhatjuk ki a tojásunkból. A híres séf, Jacques Pepin terjesztette el a következő módszert. Ha tökéletesen pucolható főtt tojást szeretnénk, főzés előtt szúrjunk egy gombostűvel apró lyukat a tojás aljába. Elmondása szerint így a fehérje szabadabban „mocoroghat” a héjon belül, és főzés közben a felszabaduló gázok is könnyen távozhatnak.

Alaposabban megvizsgálva az elméletet, van benne logika. A lyukon át be tud jutni egy kevés víz a héj és megszilárduló fehérje közé, ezért a tojást sokkal egyszerűbb lesz megpucolni. A kiszabaduló gázok pedig azt akadályozhatják meg, hogy a megfőtt tojás megrepedjen.

Kapcsolódik: 

Ezért ne tedd vissza a tojáshéjat a dobozba soha!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!