Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: unsplash

Ezért ne tedd vissza a tojáshéjat a dobozba soha!

2022. August 19.

Mostanában meglepően sokan teszik vissza a feltört tojáshéjat a tojástartó dobozba – ez pedig élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetünk. 

Azzal persze semmi gond nincs, ha már csak 2-3 tojás van a dobozban, és biztosak vagyunk abban, hogy a dobozt nem szeretnénk újrahasznosítani. Ha azonban még tele a doboz, vagy akár az üres dobozban szeretnénk később hazahozni a piacról az új tojásainkat, akkor szigorúan tilos a tojáshéjat felhalmozni. 

Az ok viszonylag egyszerű, mégis kevesen gondolnak rá: a nyers tojás ugyanis a szalmonella-fertőzés első számú forrása. Tovább ront a helyzeten a tény, hogy a tojáshéj igen gyakran a tyúk székletével fertőzött – ami máris melegágya a további, hasonlóképp veszélyes bakteriális fertőzéseknek. Ha a fertőzött tojáshéj érintkezik a többi tojással vagy bármilyen élelmiszerrel, máris kész a baj.

Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal egyenesen mindenkit arra biztat, hogy hiába nagyon fontos a fenntarthatóság, a tojásos dobozokat lehetőleg soha ne hasznosítsuk újra, mert nagyon nagy az esélye így az ételmérgezésnek. A tojáshéjat pedig a legjobb azonnal a kukába vagy a komposztba dobni, mielőtt bármilyen más élelmiszerrel találkozna. (Plusz tipp: nyugodtan mehetnek az apróra zúzott darabkák a paradicsom és a paprika alá is a konyhakertben, a tojáshéj kitűnő kalciumforrás.)

A Today magazin a napokban arról cikkezett, hogy évi több mint 80 ezer megbetegedés és 30 haláleset köthető a tojáshoz csak Amerikában, ami mindenképpen arra inspirálj az embert, hogy betartsa a fenti szabályt minden körülmények között. 

Vajon melyik a legjobb módszer a főtt tojás megpucolására?

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!