Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tények és tévhitek a tejről

Öntsünk végre tiszta vizet, pontosabban tejet a pohárba!
2021. November 15.

Sokakat komoly dilemma elé állít a tejfogyasztás kérdése, hiszen rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a témáról. Mindez – mint olyan sok más minden – élesen megosztja az emberek véleményét. De vajon kinek van igaza? Mi az, ami tény, és mi az, ami tévhit a tejjel és a fogyasztásával kapcsolatban? Íme 5+1 kérdés és szakértői válasz, ami segít eligazodni.

 

1. Mit kapunk, amikor tejet veszünk?

Kezdésként fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit nevezhetünk tejnek. 

„A tej olyan állati eredetű, fejés útján kinyert termék, melynek alkotórészeiből semmit sem vontak el, és nem adtak hozzá tejidegen anyagot, például tartósítószert, ízfokozót vagy vizet. Ez természetesen az üzletekben kapható tejekre is igaz, ám annyi plusz és fontos előnyt nyújtanak, hogy biztonságosan fogyaszthatók, hiszen megfelelő hőkezelési eljárásokon esnek át” – magyarázta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az elmondottakból kiderül, hogy a boltokban megvásárolható tej feliratú termékek csomagolása ugyanúgy csak és kizárólag tejet tartalmaz, mint a termelői, házi változat. Vagyis a nem is látott tehenet, az csak tejpor és víz keveréke, tele van tartósítószerrel gondolatok téves feltételezések és nincs valóságalapjuk. Akár friss, ESL vagy épp UHT tejre esik a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy 100%-ig tejet veszünk.

 

2. Miért áll el az UHT tej olyan sokáig?

Az imént felsoroltak közül leginkább az UHT tejjel kapcsolatban merül fel bizonytalanság a hosszabb lejárati idő miatt. Lássuk, hogy minek köszönhető mindez!
Ahogyan azt Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta az UHT elnevezés a tej hőkezelésének módjára utal, ami az Ultra High Temperature kifejezés rövidítése.
Ultramagas hőmérsékletű hőkezelésről akkor beszélünk, amikor a tejet 135-150 Celsius fokon hevítik néhány másodpercre, ezután szobahőmérsékletűre hűtik, végül steril környezetben speciális csomagolásba töltik. Az UHT technológia hatására azonban nem változik meg a tej tápértéke.
Természetesen az UHT tejet sem tárolhatjuk a végtelenségig, szükséges figyelnünk a minőségmegőrzési időt, felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül ajánlott azt elfogyasztani. 

Azt már tudjuk, hogy mit kapunk, amikor tejet vásárolunk, de még mindig ott a kérdés: kell ez nekünk?

 

3. Helye van a tejnek az egészséges és tudatos táplálkozásban?

Bizonyára mindenki hallotta már azt a mondást, hogy a tej élet, erő, egészség. Ebben a megfogalmazásban voltaképpen ott az igazság, hiszen a tej szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat) tartalmaz.

„A tej bővelkedik ásványi anyagokban, többek között káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, továbbá a vízben és a zsírban oldódó vitaminoknak is remek forrása. A tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor, másnéven a laktóz, melynek szerepe van egyes ásványi anyagok felszívódásában és a vastagbél megfelelő pH-jának kialakításában. A tejben és a tejtermékekben található fehérjék teljes értékűek, mivel az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Továbbá kiváló minőségűek és jól hasznosulnak, ezért fehérjefelvételünk egyik alapvető forrásának számít. A tejzsírról pedig fontos tudni, hogy valamennyi zsiradék közül ennek a legjobb az emészthetősége” – foglalta össze Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is valóban fontos szerepet tölt be. Ráadásul a tejtermékek változatosan illeszthetők be akár a különféle diétákba is.

 

Kapcsolódik: Miért isszák a britek tejjel a teát? 

 

4. Mennyit ajánlott fogyasztani a tejből?

A nemzetközi álláspontok mellett az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás szerint is naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejterméket ajánlott fogyasztani.

1 adag tej és tejtermék felnőttek részére:

– 2 dl tej / joghurt / kefir
vagy

– 5 dkg túró
vagy

– 3 dkg sajt 

1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek: 

– 2-3 dkg sajt (2-3 szelet)

– 15 dkg félzsíros rögös túró (1 teniszlabdányi)

– 1 dl joghurt, kefir

A tejtermékek változatos kínálatának köszönhetően ezt a mennyiséget könnyedén el lehet fogyasztani, ráadásul gyakorlatilag bármelyik étkezésünkbe beépíthetők.

 

5. Hány éves korig fogyasszunk tejet?

Bár többen is úgy vélekednek, hogy tejet maximum gyermekkorban javasolt inni, ez azonban közel sem igaz.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott, a növekedésben lévő gyermekektől kezdve a felnőtteken át egészen az idősebb korú személyekig. Továbbá hozzátette, hogy ha valaki csökkenti, esetleg kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, akkor szükséges fokozottan odafigyelnie, hogy kellőképpen pótolja azokat a tápanyagokat (különösen figyelve az ásványi anyagokra és vitaminokra), melyeket a tej biztosít a szervezetnek. Szemléletes adat, hogy a napi fogyasztásra ajánlott fél liter tej fedezi a felnőttek javasolt energiabevitelének 12-15%-át, a fehérje- 20-25%-át, a zsír- 15-20%-át, a szénhidrát- 7-10%-át, a kalciumszükségletének pedig 70%-át egy napra.

 

5+1. Mi az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység egy emésztési zavar. Az ebben szenvedő személyek szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, illetve a termelt enzim csökkent hatékonysággal működik, emiatt nem képes lebontani a laktózt (tejcukrot). A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha valaki kellemetlen tüneteket tapasztal, például puffadást, görcsöt vagy hasmenést, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és ne kezdjen el önmaga kísérletezni! Hasonló kellemetlenségeket más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak, ezért célravezetőbb, ha egy orvos állítja fel a diagnózist.

Ha valaki bizonyítottan laktózérzékeny, abban az esetben sem a tej és tejtermékek kiiktatása a megoldás, mivel így az egyik legfőbb kalciumforrást vonná meg önmagától. Ma már a legtöbb tejterméknek elérhető a laktózmentes változata, amit a tejcukorérzékenységben szenvedők bátran fogyaszthatnak. 

 

Mindezekből látható, hogy a tej fontos eleme az egészséges táplálkozásnak, és szerepet játszik az egészségmegőrzésben is. A kósza mendemondák és kétes források helyett mindenképpen támaszkodjunk a szakértők véleményére. Szükség esetén érdemes lehet szakemberhez fordulni, aki az egyéni állapotunkat figyelembe véve adja meg a megbízható válaszokat. 

 

Kapcsolódó téma: 

Stresszmentes tehenek adják a legfinomabb tejet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így helyettesítsük a tejet és a tejtermékeket az étrendünkben

Így helyettesítsük a tejet és a tejtermékeket az étrendünkben

Sajttól a tejszínig…. Jöjjenek az alternatívák!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!