Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Létezik egyáltalán koffeinmentes kávé?

2019. June 27.

Van, akinek nem zavarja meg az álmát, és van, aki a délután elfogyasztott kávé hatására is csak forgolódik egész éjszaka. Ebbe az utóbbi csoportba tartoznak azok az emberek, akiknek megoldást jelenthet a koffeinmentes kávé. Hozza az ízélményt, de megmarad a pihentető alvás – legalábbis ezt várnánk tőle.

 

Rossz hírünk van azonban: a koffeinmentes címkével ellátott kávék sem teljesen mentesek, van bennük valamennyi koffein. Ennek igen egyszerű oka van: a koffeint maga a kávébab tartalmazza, és ugyan különböző eljárásokkal ki lehet vonni belőle, de nem maradéktalanul. 

Egy csésze hagyományos kávé átlagosan 70-120 mg koffeint tartalmaz, az Európai Uniós szabályok szerint a koffeinmentesként árult kávékban 0,1% lehet a koffein aránya, ez a szám az Egyesült Államokban 3%. Ekkora mennyiség elenyésző az egészségesen működő szervezet számára, azonban az arra érzékenyeknél már produkálhat izgatottságot, álmatlanságot. 

 

De miért van mégis koffein a mentes kávéban? A válasz egyszerű. A koffeinmentes kávé készítése során a legtöbb koffeint sikerül eltávolítani a kávéból, csak éppen nem mindet. A maradék mennyisége függ a kávé fajtájától is: a robuszta kávék például több fennmaradó koffeint tartalmaznak, mint az arabica típusúak. A mentesítés folyamata szintén befolyásolhatja a maradék koffein mennyiségét, a leginkább mentes kávék az úgynevezett svájci vizes módszerrel készülnek, ezek 99%-os tisztaságúak.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!