Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tehetünk-e sütőpapírt a forró levegős fritőzbe?

2022. June 14.

Az utóbbi évek egyik konyhai slágerterméke a forró levegős fritőz. Nem lepődtünk meg a sikerességén, hiszen egyszerűen és sokoldalúan használható eszköz, ráadásul segítségével nemcsak finom, hanem az olajos fritőzhöz képest sokkal egészségesebb, ropogós ételeket készíteni. Viszont mivel viszonylag új társ a konyhánkban, sokaknak még vannak kérdései a működésével kapcsolatban. Az egyik ilyen időnként felmerülő kérdés, hogy szabad-e bele sütőpapírt tenni.

 

Tipp: Sütőpapír vagy zsírpapír? Mi a különbség?

 

A válasz igen, sőt létezik olyan speciális sütőpapír is, ami kimondottan forró levegős fritőzbe való használatra lett tervezve. Nem muszáj azonban a különleges fajtát megvennünk, a hagyományos is tökéletesen megfelelő, és léteznek olyan ételek, amelyek készítése közben kimondottan ajánlott a használata. Például ha valami kis dolgot sütünk, annyira aprót, hogy beleeshet a sütő nyílásaiba. A nyílások arra szolgálnak, hogy a forró levegő jól tudjon keringeni a fritőz sütőterében, a sütőpapír pedig szerencsére olyan vékony, hogy nem zárja el a levegő útját. A leggyakrabban a kosaras típusú fritőzökben vehetjük hasznát a sütőpapírnak, a tálcás fajták esetében nem annyira hasznos. A kosárba tett ételről viszont le tud potyogni mondjuk a panír, illetve a ragacsos tészták is oda tudnak tapadni, tehát kifejezetten jó ötlet a sütőpapír bevetése. 

Sokan egyébként azért nem mernek sütőpapírt használni, mert tűzveszélyesnek tartják. Attól tartanak, hogy a keringő levegő a fűtőszálnak fújja a papírt, amitől az felgyullad. Ez elég könnyen elkerülhető azzal, hogy előmelegítés alatt nem tesszük be még a sütőpapírt, hanem előmelegítjük a sütőt, betesszük a papírt, majd rögtön rá az ételt. Az ételt egyenletesen osszuk el a papíron, így jobban is fog sülni, és a papírt is rögzítjük a kosár aljához.

A sütőpapír nagy előnye, hogy az lesz koszos és nem a fritőzünk, amit így sokkal egyszerűbb lesz használat után megtisztítani. Tehát használjuk nyugodtan, csak az ételt óvatosabban helyezzük el a sütőben, ha van alatta sütőpapír is.

 

Ezt már olvastad? 

Miért gyűrd össze sütés előtt a sütőpapírt?

 

 Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!