Sashimi, maki, nigiri? Tegyünk rendet a japán kedvencek között!
2022. October 27.Talán már senkiben sem él az a téveszme, hogy a sushi egyet jelent a nyers hallal, de mi a helyzet a sashimivel? A sashimi lenne a nyers hal? És eleve, mi a pontos különbség a japán éttermek étlapján egymás után szereplő maki sushi, sashimi és nigiri sushi között?
A sashimi pusztán nyers hal?
A sashimi nyers hal, de nem általában véve minden nyers hal nevezhető így, ugyanis számít a fajtája, a frissessége és az, hogy a hal mely részéből készül. Az elnevezés már maga is árulkodó, a szóban a „sa” kést, a „shi” filét jelent, így könnyen érthetővé válik, hogy miért vékonyra szelt hal a legtöbb sashimi.
Általában csak szójaszósz kíséretében kerül a tányérra, de időnként komplexebb fogások része is lehet. Mivel nyersen fogyasztjuk, a legkiválóbb minőségű halból készül. Létezik marha- vagy sertéshúsból is sashimi, ezeknél szintén nagyon fontos, hogy friss és kifogástalan minőségű alapanyagot használjanak fel hozzájuk.
Tipp: Mit tudhat a világ legdrágább sushija? És mennyibe kerül?
Sashimi vagy nigiri?
A nigiri egy sushi fajta, mindig tartalmaz rizst, egészen pontosan egy kis maréknyi formázott rizs tetejére helyezik a feltétet, ami nem kizárólag állati eredetű. A sashimi pedig csak maga a „feltét”.
Maki sushi vagy sashimi?
A sashimi valamilyen állat vagy hal húsa, a maki, azaz tekercselt sushi tartalmaz rizst, algát és esetleg más hozzávalókat. Húst pedig nem mindig, lehet például zöldséges is.
A legnagyobb különbség tehát az, hogy a sushik lényege igazából a rizs, a sashimiben pedig egyáltalán nincs rizs.
Forrás: Reader’s Digest
Kapcsolódik:
Sushihoz esszük, de mi is ez pontosan? Wasabi-kisokos következik