Rendszerezd a kamrád! Mutatjuk, mi mindentől érdemes megszabadulni
Belecsaphatunk azzal is az új évbe, hogy kicsit rendszerezünk és ha szükséges, selejtezünk. A kamra pedig szinte mindig tartalmaz olyan dolgokat, amelyeket már nincs sok értelme tovább tartogatni. A lejárt szavatossági idejű élelmiszerek magától értetődően kidobásra ítéltek, de vannak olyan élelmiszerek is, amelyek ugyan még fogyaszthatóak, a minőségük viszont annyit romlik a tárolás során, hogy megfontolandó megválni tőlük.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Eltarthatóságuk elsősorban zsírtartalmuktól függ. A meleg levegő és a nedvesség a két fő ellenségük, ezeknek kitéve könnyen avassá válnak. Egyszerű „szagteszttel” megállapíthatjuk róluk, hogy jók-e még. A kellemesen édeskés aromájúak vagy szagtalanok még használhatóak, de ha olajos, állott szagot érzünk, inkább dobjuk ki.
Kapcsolódó: Milyen gyakran takarítsuk ki a konyhát?
Fűszerek
Az őrölt fűszerpaprika, kurkuma, szerecsendió 2-3 évig őrzik meg ízüket és illatukat. Bajunk nem lesz tőlük, de minek őrizgessük, ha egyszer már sem ízük, sem illatuk?
Sütőpor
A sütőpor és szódabikarbóna idővel szintén elveszíti az erejét. Könnyen tesztelhetjük viszont, hogy rendben vannak-e még. Egy keveset keverjünk össze ecettel és forró vízzel. Ha felhabzanak, még jók, ha nem, akkor kár tovább kísérleteznünk velük.
Graham kekszek
Ha kibontunk egy zacskó kekszet, akkor azt utána légmentesen zárható edényben kell tárolnunk. De a kibontatlan graham keksznek is van szavatossági ideje, ez általában 9 hónap.
Olajos magvak és diófélék
A héjuktól megfosztott magvakat pár héten belül érdemes elfogyasztani. Magas olajtartalmuk miatt pár hónap alatt avasodni kezdenek.
Gabonapehely
Egy megbontott csomag gabonapehely úgy 3 hónapot áll el, a bontatlan doboz nagyjából egy évet. Ha magvakat tartalmaz, azok előbb is avasak lehetnek.
Sör
A szobahőmérsékleten tárolt sör hamarabb meg tud romlani. Nagyjából négy hónap után a meleg, a fény és a levegő bejuthat az üvegbe, és tönkremehet tőle a sör.
Tea
A filteres tea egy éven belül elfogyasztandó, utána nem lesz jó az íze. Ugyanez igaz az őrölt és szemes kávéra is.
Barna cukor
A szabad levegőnek kitett barna cukor kb. 4 hónap alatt kiszárad és megkeményedik. Ha a bolti csomagolás felnyitása után jól záródó dobozba tesszük, ezt az időt kitolhatjuk.
Konzerv zöldségek
Nem, a konzerv sem áll el örökké. A magas savtartalmú zöldségek 12-18 hónap alatt megromlanak, az alacsony savtartalmúak viszont akár 5 évig is elállnak.
Ez is érdekelhet:
Forrás: Reader’s Digest