Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Rendszerezd a kamrád! Mutatjuk, mi mindentől érdemes megszabadulni

Egyes élelmiszerek bár fogyaszthatóak maradnak, egy idő után erősen romlani kezd a minőségük. Szabadulj meg tőlük!
2022. January 10.

Belecsaphatunk azzal is az új évbe, hogy kicsit rendszerezünk és ha szükséges, selejtezünk. A kamra pedig szinte mindig tartalmaz olyan dolgokat, amelyeket már nincs sok értelme tovább tartogatni. A lejárt szavatossági idejű élelmiszerek magától értetődően kidobásra ítéltek, de vannak olyan élelmiszerek is, amelyek ugyan még fogyaszthatóak, a minőségük viszont annyit romlik a tárolás során, hogy megfontolandó megválni tőlük.

 

Teljes kiőrlésű gabonafélék 

Eltarthatóságuk elsősorban zsírtartalmuktól függ. A meleg levegő és a nedvesség a két fő ellenségük, ezeknek kitéve könnyen avassá válnak. Egyszerű „szagteszttel” megállapíthatjuk róluk, hogy jók-e még. A kellemesen édeskés aromájúak vagy szagtalanok még használhatóak, de ha olajos, állott szagot érzünk, inkább dobjuk ki.

 

Kapcsolódó: Milyen gyakran takarítsuk ki a konyhát?

 

Fűszerek

Az őrölt fűszerpaprika, kurkuma, szerecsendió 2-3 évig őrzik meg ízüket és illatukat. Bajunk nem lesz tőlük, de minek őrizgessük, ha egyszer már sem ízük, sem illatuk?

 

Sütőpor

A sütőpor és szódabikarbóna idővel szintén elveszíti az erejét. Könnyen tesztelhetjük viszont, hogy rendben vannak-e még. Egy keveset keverjünk össze ecettel és forró vízzel. Ha felhabzanak, még jók, ha nem, akkor kár tovább kísérleteznünk velük.

 

Graham kekszek

Ha kibontunk egy zacskó kekszet, akkor azt utána légmentesen zárható edényben kell tárolnunk. De a kibontatlan graham keksznek is van szavatossági ideje, ez általában 9 hónap.

 

Olajos magvak és diófélék

A héjuktól megfosztott magvakat pár héten belül érdemes elfogyasztani. Magas olajtartalmuk miatt pár hónap alatt avasodni kezdenek.

 

Gabonapehely

Egy megbontott csomag gabonapehely úgy 3 hónapot áll el, a bontatlan doboz nagyjából egy évet. Ha magvakat tartalmaz, azok előbb is avasak lehetnek.

 

Sör

A szobahőmérsékleten tárolt sör hamarabb meg tud romlani. Nagyjából négy hónap után a meleg, a fény és a levegő bejuthat az üvegbe, és tönkremehet tőle a sör.

 

Tea

A filteres tea egy éven belül elfogyasztandó, utána nem lesz jó az íze. Ugyanez igaz az őrölt és szemes kávéra is.

 

Barna cukor

A szabad levegőnek kitett barna cukor kb. 4 hónap alatt kiszárad és megkeményedik. Ha a bolti csomagolás felnyitása után jól záródó dobozba tesszük, ezt az időt kitolhatjuk.

 

Konzerv zöldségek

Nem, a konzerv sem áll el örökké. A magas savtartalmú zöldségek 12-18 hónap alatt megromlanak, az alacsony savtartalmúak viszont akár 5 évig is elállnak.

 

Ez is érdekelhet: 

Fokhagymapucolás könnyedén? Lehetséges!

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!