Reggelire tej vagy narancslé?
Az amerikai társadalom ¾-e gyümölcslével kezdi a reggelt, a legnépszerűbb választás pedig a narancslé. Nézzük, megnyeri-e a versenyt, ha szembekerül a tejjel.
Először is a narancslé: Egy pohárnyi (2,3 dl) adagban 110 kalória van, és egy egész napra elegendő C-vitamin. Viszont túl sok narancslé roncsolja a fogzománcot. Egy nemrég kiadott tanulmányban olvasható, hogy a fogzománc keménységét akár 84%-kal is csökkentheti a rendszeres, mindennapi narancslé-fogyasztás. Ez más gyümölcslevek esetében is igaz lehet, hiszen sok 4-es pH alatti, tehát elég savas.
Környezeti szempontból is ártalmas. A legnagyobb narancstermő terület Brazíliában található, így a gyümölcslé általában nagy utat tesz meg, hogy eljusson a legtöbb háztartásba. De nem ez a legrosszabb, hanem a termesztésekor gyakran használt szintetikus műtrágya és rovarirtó szer. Emellett igen nagy energiát igényel a kerek gyümölcsből koncentrátumot, vagy dobozos narancslevet készíteni.
Nézzük most a tejet: egy pohár 2%-os tej a napi fehérjeszükséglet 20%-át, és a napi ajánlott kalcium-bevitel 1/3-át teszi ki. Egy friss kutatás pedig rámutat, azok, akik reggelire tejet isznak kevésbé hajlamosak a túlevésre ebédkor, hiszen a fehérje eltelít, sőt, a kalcium kordában tartja a testsúlyt szabályozó hormont. Annak ellenére, hogy a tej is utazik, míg a termelőtől a boltok polcaira kerül, lényegesen kisebb utat tesz meg, mint a gyümölcslé.
Telített zsírsav-tartalma miatt – ha nem teljes mértékben zsírmentes tejet fogyasztunk – növeli a szív-és érrendszeri betegségek és a súlyproblémákhoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy a koncentrált állattenyésztési módszerek is káros hatással lehetnek. Az állattenyésztés az egyik leginkább vízigényes ágazat, a víz pedig ritkaság számba megy majd a globális felmelegedés előrehaladtával.
Mire essen a választásunk?
A tejre. A fogainkat (és a csontjainkat is) nem rombolja, hanem erősíti – kalcium-tartalma miatt. De igyekezzünk organikusat fogyasztani, mely gyártása nem igényel trágyát, rovarirtó szereket, hormonkezelést, antibiotikumokat. Sőt, több antioxidánst tartalmaz, mint a narancslé.
Ha mégsem szeretnénk búcsúzni a narancstól, inkább természetes állapotában fogyasszuk, ne lé formájában. Előbbi esetben kevésbé kerül kapcsolatba a fogainkkal, sőt, akár több egészségügyi előnyét is élvezhetjük. A narancslé-ivás után öblítsünk egy pohár vízzel, így kimossuk a zománcrombolókat.
forrás: Prevention