Növényi fehérjeforrást keresel? Próbáld ki a kendermagot!
A kendermaggal kapcsolatban sok az előítélet, ami leginkább abból fakad, hogy nem ismerjük pontosan az alapanyag eredetét. Habár egy növényfajba tartozik a kannabisszal, a kender egy teljesen más növény, ami semmilyen kábító hatással nem bír.
Ehelyett viszont rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkezik. Megtalálható benne a két esszenciális zsírsav, az omega-3 és az omega-6, de fehérjetartalma is meglepően magas egy növényi fehérjeforráshoz képest. Fogyasztása leginkább pehely formájában jellemző, de kapható teljes magként is, illetve készítenek belőle fehérjeport és olajat is.
Ez is érdekelhet: Mi mindenre használhatjuk a quinoát?
Az íze leginkább az ismert olajos magvakra hasonlít, engem talán leginkább a napraforgóra emlékeztet. Olyan tekintetben viszont semleges, hogy szuperül passzol sós ételekhez – például avokádós kenyérre, salátára, tésztaételre, zöldségragura szórva is használom –, és édesekhez is – mint a lenti receptben, vagy reggeli kásákra szórva, turmixokba, energiagolyók vagy kekszek alapanyagaként.
Abszolút nem elhanyagolhatatlan alapanyaga egy egészséges étrendnek, azonban ha szeretnénk megismerni egy „új”, ízletes és értékes tápanyagokban gazdag növényi fehérjeforrást, érdemes adni egy esélyt a kendermagnak.
Témába vág: Ezek a lenmag legjobb tulajdonságai
Céklás banánkenyér
Hozzávalók:
2 db banán
15 dkg puhára sült/főtt cékla
2 db tojás
10 dkg zabpehely
2 dl tej
10 dkg görög joghurt
5 dkg kókuszolaj
10 dkg durumliszt
2 ek őrölt fahéj
½ ek őrölt gyömbér
½ ek őrölt szerecsendió
1 mk szódabikarbóna
magvaj
kendermagpehely
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A banánokat, céklát, tojásokat, zabpelyhet, tejet, görög joghurtot és kókuszolajat turmixgépben krémesre turmixoljuk. Külön összekeverjük a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd a nedves hozzávalókhoz szitáljuk.
A tésztát egy kókuszolajjal megkent kenyérformába öntjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 40 percig sütjük.
Ha megsült, kb. 30 percig hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, megkenjük ízlés szerint valamilyen magvajjal, és bátran megszórjuk kendermagpehellyel.