Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit tehetünk, ha túl savas lett a salátaöntet?

2022. June 11.

Kezdjük egy érdekességgel! Elsőre hihetetlennek tűnhet, pedig igaz: a British Museum őriz egy káposztasaláta receptet az időszámításunk előtti 4. századi Athénból. Igen, már akkor is fogyasztottak hasonló ételeket, sőt le is jegyezték a receptet! A salátaöntet sem mai találmány. Az ókori Mezopotámiában – jóval a görög káposztasaláta előtt – Babilon lakói már készítettek maguknak salátaönteteket olajból és ecetből. Mára persze bővült a repertoár, a boltban kedvünkre válogathatunk a legkülönfélébb ízesítések között, és otthon is mixelhetünk kedvünkre, szabad teret engedve a fantáziánknak. 

 

Tipp: Dresszingötletek salátákhoz 

 

Az olívaolaj és más olajok, a majonéz, az ecet, a citromlé és a mustár a leggyakoribb hozzávalók – nem véletlenül. Amikor összeállítjuk az öntetet, célunk, hogy épp kellő mértékben legyen savas: ne nagyon, de azért érezzük ki a frissítő hatású komponenst. De mi történik, ha véletlenül túltoljuk a savas hozzávalót? Szerencsére nem kell kétségbeesni, megmenthető az öntet, lássuk, hogyan! 

Közelítsük meg tudományos oldalról a dolgot! Az iskolában megtanultuk, hogy az ételeknek is van úgynevezett pH-értéke, ami megmutatja, hogy savasak, semlegesek vagy lúgosak-e. Ez a skála 0-tól 14-ig terjed, a 7 a semleges, alatta savas, felette pedig lúgos. A víz pH-értéke pont 7. Az ecet valamilyen formája szinte minden salátaöntetben megtalálható, a különböző ecetek pH-értéke 2,5-3,5 között van. A szintén gyakori citromlének hasonlóan alacsony, savas az értéke. Ha tehát túl savas az öntetünk, logikus, hogy valami lúgosat kell hozzáadnunk, így tudjuk semlegesíteni. Ezt a legegyszerűbb módon egy kis vízzel tehetjük meg, de adhatunk valami édeset is az öntethez, például mézet vagy agávészirupot. Egyszerűen keverjünk bele egy keveset, közben pedig kóstoljuk meg, hogy belőjük az ideális arányt. 

 

Ezt már olvastad? 

Miért láthatunk néha vöröses elszíneződést a fejes salátán?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Városi legenda, vagy tényleg jobb, ha kézzel tépkedjük salátát?

Városi legenda, vagy tényleg jobb, ha kézzel tépkedjük salátát?

Baj, ha a növényi sejteket késsel vágjuk szét?
Kiment a retek és a saláta, mi legyen a helyén?

Kiment a retek és a saláta, mi legyen a helyén?

Nyári virág vagy őszre zöldség? Másod-vetési tippek következnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!