Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Városi legenda, vagy tényleg jobb, ha kézzel tépkedjük salátát?

Baj, ha a növényi sejteket késsel vágjuk szét?
2021. December 1.

Régóta halljuk azt, hogy nem lenne szabad a saláta leveleit késsel aprítanunk, ugyanis roncsolódhatnak a sejtjei, illetve emiatt hamarabb megbarnulnak a szélei. Kérdés, hogy ennek a figyelmeztetésnek van-e egyáltalán alapja, vagy csak jól hangzik? A kézi tépkedés melletti érv az lehet, hogy így szétszedve a növény inkább a természetes struktúrája mentén hasad el. És ha kevesebb sejtje sérül, akkor az oxigénnek való kitettsége sem akkora – ami a színelváltozást okozza. Ám ezt a szépen hangzó elméletet a tudomány a mai napig sem igazolta: ugyanúgy bebarnul a késsel hasogatott levél is, mint a kézműves verzió.

Témába vág: Hogyan kerül a saláta az asztalra? Izgalmas út vezet a termőföldtől a tányérodig

A tépett salátalevelek ráadásul szabálytalan alakúak, amit nem könnyű feladat a szánkba tuszkolni. Ám ha a Cézár-salátád összes hozzávalóját egy turmixgépben ledarálnád, és szívószállal szürcsölnéd fel, akkor sem lenne semmi bajod – a tápanyagok ugyanúgy bejutnának a szervezetedbe. A késsel vágott saláta ráadásul esztétikusabb is, a maga szabályosságával. A kockára szelt római saláta-darabkák és a gusztusos jégsaláta háromszögek láttán összefut a szánkban a nyál. Több múlhat azon, hogy mennyire tiszta a késed, amivel nekiállsz darabolni. Ha ártalmas baktériumok jutnak a nedves növényi felületekre, az kellemetlenebb következményekkel járhat.
Illetve ha azt szeretnéd, hogy a megvett zöldséged friss maradjon, akkor a torzsájáról távolítsd el a leveleket, és alaposan mosd is át őket, majd hagyd lecsöpögni egy nedvszívó papírtörlőn. Ha csak később dolgoznád fel, akkor egy száraz papírtörlővel együtt tedd be egy zacskóba a köteget- a sok nedvesség miatt ugyanis a zöldség hamar romlani kezdene. A római saláta bírja leginkább – sem a piros fejes, sem a sima fejes, vagy a fodros nem tart ki ennyi ideig – ám négy napon belül ezt is érdemes felhasználni. A ropogós fejű jégsaláta szintén elég sokáig megőrzi állagát: ez az, ami kevésbé tápláló, ám például hamburgerbe tökéletes.

Ide kapcsolódik:

Nyírd ki a salátát!

Perzsa
Forrás: culinarylore.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!