Mit tehetünk, ha túl savas lett a salátaöntet?
2022. June 11.Kezdjük egy érdekességgel! Elsőre hihetetlennek tűnhet, pedig igaz: a British Museum őriz egy káposztasaláta receptet az időszámításunk előtti 4. századi Athénból. Igen, már akkor is fogyasztottak hasonló ételeket, sőt le is jegyezték a receptet! A salátaöntet sem mai találmány. Az ókori Mezopotámiában – jóval a görög káposztasaláta előtt – Babilon lakói már készítettek maguknak salátaönteteket olajból és ecetből. Mára persze bővült a repertoár, a boltban kedvünkre válogathatunk a legkülönfélébb ízesítések között, és otthon is mixelhetünk kedvünkre, szabad teret engedve a fantáziánknak.
Tipp: Dresszingötletek salátákhoz
Az olívaolaj és más olajok, a majonéz, az ecet, a citromlé és a mustár a leggyakoribb hozzávalók – nem véletlenül. Amikor összeállítjuk az öntetet, célunk, hogy épp kellő mértékben legyen savas: ne nagyon, de azért érezzük ki a frissítő hatású komponenst. De mi történik, ha véletlenül túltoljuk a savas hozzávalót? Szerencsére nem kell kétségbeesni, megmenthető az öntet, lássuk, hogyan!
Közelítsük meg tudományos oldalról a dolgot! Az iskolában megtanultuk, hogy az ételeknek is van úgynevezett pH-értéke, ami megmutatja, hogy savasak, semlegesek vagy lúgosak-e. Ez a skála 0-tól 14-ig terjed, a 7 a semleges, alatta savas, felette pedig lúgos. A víz pH-értéke pont 7. Az ecet valamilyen formája szinte minden salátaöntetben megtalálható, a különböző ecetek pH-értéke 2,5-3,5 között van. A szintén gyakori citromlének hasonlóan alacsony, savas az értéke. Ha tehát túl savas az öntetünk, logikus, hogy valami lúgosat kell hozzáadnunk, így tudjuk semlegesíteni. Ezt a legegyszerűbb módon egy kis vízzel tehetjük meg, de adhatunk valami édeset is az öntethez, például mézet vagy agávészirupot. Egyszerűen keverjünk bele egy keveset, közben pedig kóstoljuk meg, hogy belőjük az ideális arányt.
Ezt már olvastad?
Forrás: mashed