Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mik azok a mezzék? Apró falatokból terülj-terülj asztalkám

2022. January 30.

Sok-sok kis tál az asztalon

A mezzék a Földközi-tenger medencéjében és a Közel-Keleten elterjedtek, és leginkább a spanyol tapaszokra emlékeztetnek. Sokszor szorosabban véve a libanoni konyha egyik ételtípusát nevezik így. Kis adagok, de nem étvágygerjesztők, előételek, hanem önmagukban is teljes étkezést nyújtó fogások. Vannak hideg és meleg mezzék, lehetnek zöldségesek és húsosak, mártogatósok, saláták és kenyerek is.

Ha ez alapján még nehezünkre esik elképzelni, miről lehet szó, gondoljunk arra, hogy egy tál hummusz pitával lehet mezze, ahogy pár szem olívabogyó, apró halak, kis adag saláta is. Egy teljes étkezés pedig több különböző hideg és meleg mezzéből áll klasszikus főfogás nélkül.

 

Kapcsolódik: Mezze, kibbe, tiltólista – így étkeznek az arab világban 

 

Mit szoktak inni mellé?

Gyakran fogyasztanak alkoholos italokat a mezzékhez. Nem meglepő, hiszen ezek a fogások nagyon jól passzolnak hosszú beszélgetésekhez, egész estés összejövetelekhez. Az, hogy milyen ital párosul a mezze mellé, leginkább attól függ, hogy éppen hol is vagyunk. Görögországban úzó, a Balkánon rakija, Cipruson helyi konyak. De fehérbor és könnyebb vörösbor is gyakran kerül az asztalokra. Alkoholmentes kísérőital lehet a marokkói tea és a török kávé.

 

Miben más, mint a tapasz?

Gyakran hasonlítják a mezzéket a tapaszokhoz, hiszen mindkét ételtípus kis adagokban kerül a vendég elé, és a hozzávalókban is nagy a közös halmaz. A spanyol tapaszok viszont eredetileg étvágygerjesztő előételek, amelyeket valamilyen főétel követ. A tapaszok között gyakoriak az érlelt húsok, sajtok. A mezzék esetén sokkal kevesebb a sült étel, ellenben gyakoribbak a mártogatósok és krémek, kebabok, saláták.

 

Pontosan milyen ételek lehetnek mezzék?

Az első nagy kategória a mártogatósok. Egyik legjobb példa a baba ghanoush, ami padlizsánból készül és a csicseriborsó alapú hummusz. De ugyanígy mezze a tzatziki is. Aztán ott vannak a kebabok. Ebbe tartozik az összes keleti saslik jellegű étel, ami készülhet bárány-, kecske- és marhahúsból vagy halból. Egy mezzetálon szinte mindig találunk legalább egyfajta salátát. Iránban ez lehet a fattoush, ami egyszerű saláta friss zöld levelekből, paradicsomból, pita kenyérrel. Sok országban helyi variánsa a tabbouleh-nak, amely sok friss petrezselyemből, citromból, bulgurból, paradicsomból és fűszerekből áll. És gyakran fogyasztanak za’atar salátát friss za’atar fűszerrel, olívákkal, paradicsommal. A kísérő kényérfélék általában lapos, kerek pita jellegű kenyerek.

 

Kapcsolódik: 

Édesburgonya leves fetával és zaatar olajjal

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!