
Édesburgonya leves fetával és zaatar olajjal
Hozzávalók
6 személyre- ¼ csésze + 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zaatar
- 1 evőkanál vaj
- 1 hagyma, megpucolva, apróra vágva
- 1 sárgarépa, megpucolva, apróra vágva
- 1 póréhagyma, csak a fehér része, megmosva és apróra vágva
- 5 közepes édesburgonya, megpucolva, kis kockákra vágva
- 6 csésze víz
- 2 csésze csirke alaplé
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1/4 csésze feta
Elkészítés
Egy kis lábosban keverjünk össze ¼ csésze olívaolajat és a zaatart. Közepes lángon forrósítsuk fel, de ne égessük meg a zaatart. Tegyük félre egy órára, amíg kihül és kioldódnak az ízek.
Egy nagy lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat és a maradék olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, a répát, a póréhagymát, és 5 perc alatt pároljuk puhára. Adjuk hozzá az édesburgonya kockákat, és főzzük további 1 percig. Öntsük hozzá a vizet és az alaplevet, tegyük bele a babérlevelet, és forraljuk fel. Amint a leves elkezd forrni, vegyük lejjebb a fokozatot, és főzzük 30 percig, ill. addig amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.
Vegyük ki a babérlevelet, és botmixerrel pürésítsük a levest. Sózzuk, ha szükséges. Kanalazzuk a levest tányérokba, morzsoljunk rá egy kis fetát, és locsoljunk minden tányérba egy kis zaatar olajat.
Forrás: food52.com