Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mezze, kibbe, tiltólista – így étkeznek az arab világban

2020. February 25.

Sok-sok aromás fűszer, színes, izgalmas fogások és tiltott ételek sora vár arra, aki beleássa magát az autentikus arab konyhába. És bár elsőre igencsak egzotikusnak tűnnek a receptek, hamar rá fogunk jönni, hogy egészséges, tápláló és az itthoni gasztronómiai kultúrába is remekül beilleszthető ételekről van szó. A legjobb persze helyben megkóstolni a finomságokat, miközben élvezzük a legendás arab vendégszeretetet. Ez pedig egyszerűbb, mint gondolnánk: Katar fővárosába, Dohába a Qatar Airways több járatot is indít hetente. De mik is azok a mezzék és mi tilos ramadánkor? Cikkünkből kiderül.

Fotó: QATAR AIRWAYS

Közös vonások és sokszínűség

Ugorjunk vissza egy jó nagyot az időben! Az arab konyha sokszínűségét a vándorló nomád törzseknek köszönheti. Miközben hatalmas területet jártak be, megismerkedtek a környező népek alapanyagaival és ételeivel, majd hazatérve beépítették az új ízeket, eljárásokat a saját gasztronómiájukba. Másrészről a különböző népcsoportok egymás mellett élése és keveredése is hozzájárult ahhoz, hogy változatos étkezési kultúra alakuljon ki. Közös pontok természetesen vannak, legyen szó alapanyagokról, tradicionális fűszerezésről vagy technikákról, illetve a szigorú vallási szabályok szintén egységes, valamennyi népcsoport számára érvényes tilalmakat fogalmaztak meg.

Tiltott ételek

Ha tradicionális arab receptek után kutatunk, egészen biztos nem fog szembejönni velünk disznóhús, a muszlim vallásúak számára ugyanis a sertésfogyasztás valamennyi formáját tiltja a Korán. Helyette népszerű a bárány, a szárnyasok, a marha, illetve tengerparti területeken a különböző halak és tenger gyümölcsei. Hasonló a helyzet az alkohollal, amely a Korán tanítása alapján szintén nem megengedett.

Ramadán

Mindehhez jön még a ramadán szigorú böjti időszaka, amikor 30 napon keresztül, napkeltétől napnyugtáig – egész pontosan az Esthajnalcsillag feljöveteléig – tilos a hívőknek táplálékot venni magukhoz. Bár elsőre furcsának hangozhat, és európai szemmel „fogyókúrás időszaknak” gondolnánk, ramadánkor valójában az arabok sokkal többet esznek, mint általában. Amint leszáll az éj, körbeülik az asztalt, hatalmas vendégségeket, banketteket tartanak. Akit az utcán ér az este, street food büfék, étkezdék kínálatából válogathat, és számos étterem is kinyit éjszakára, így várva az éhes böjtölőket.

Fotó: QATAR AIRWAYS

Nem 10 perc egy étkezés

A klasszikus ebédek, vacsorák mezzékkel, azaz hideg és meleg előételekkel indulnak. Van, amikor a mezzék sora lefedi a teljes étkezést. Saláták, mártogatósok, zöldségkrémek, lepények, olajbogyók, sajtok közül válogathatunk, sokszor akár 20-30 különböző kis fogást is feltálalnak. A kenyerek, lepények, piták szinte valamennyi étel kísérői. A főételek közül érdemes kiemelni a kibbe(h) névre hallgató „fasírtot”. Nemzeti ételként tartják számon, fűszeres darált húsból készítik, csepp alakúra formázzák. Szeretik még a grillezett húsokat, nyársakat, sűrű, ragus fogásokat. Desszertként gyakran jár körbe az asztal körül fügével, datolyával, dinnyével, gránátalmával és citrusokkal megpakolt gyümölcsöstál. És hogy milyenek az édességek? Igazán laktatóak, édesek, sőt szinte tömények: rózsavízzel, szirupokkal ízesítik, és gyakran használnak fel az elkészítésükhöz olajos magvakat. Katarban, Dohában is ezeket az ételeket kóstolhatjuk meg, esetenként eltérő fűszerezéssel, illetve az is előfordulhat, hogy ugyanazokat a fogásokat a megszokottól eltérő néven fedezzük fel az étlapokon vagy az utcai árusok kínálatában.

Messze földön híres vendégszeretet

Ha követjük a hagyományokat, a közös étkezések során kizárólag jobb kezünket használhatjuk, hiszen a muszlim vallás szerint a bal kéz tisztátalan. Egyedül az italos poharak számítanak kivételnek, ezeket tarthatjuk a bal kezünkben. Apropó, italok. A házigazda vendégeit kitüntetett figyelemmel fogadja, ennek része a már-már rituálisnak számító mentatea, illetve kávé felszolgálása. Elvárt a házigazdát megdicsérni a szívélyes fogadtatásért és a kínált ételekért. Illik minden ételt megkóstolni, ha pedig a vendég tányérja üres, azt a házigazdának rögtön újra meg kell pakolni. Az étkezés igazi közösségi élmény, esemény, amelynek minden esetben megadják a módját.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!