Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sorban állás helyett minőségi szabadidőre vágyunk

2020. January 14.

A magyarok 20%-a hetente 4 óránál is több időt tölt bevásárlással.


A bevásárlás alattomos időrabló. Minden ötödik magyar gondolja úgy, hogy rengeteg időt pazarol bevásárlásra, ennek ellenére csak a lakosság 4%-a vásárol élelmiszert online – derült ki a Kifli.hu új online szupermarket friss felméréséből. (A reprezentatív felmérés 1299 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 decemberében.) A vásárlásra fordított időt szívesebben szentelnék a hobbijuknak vagy sportolásnak a válaszadók, sőt akad olyan is, aki annyira utál vásárolni, hogy inkább többet dolgozna. A legbosszantóbb dolog az áruházakban a tömeg és a lassú sorok, de sokakat zavar az is, hogy nem tudnak minden hozzávalót egy helyen beszerezni. 

A vásárlás könnyen egyszerűsíthető lenne, ennek ellenére a magyarok fele hétköznapokon akár minden egyes nap beszalad egy élelmiszerboltba, pékségbe vagy zöldségeshez, egyharmaduk pedig pár naponta felkeres egy szupermarketet. A Kifli.hu online élelmiszer-áruház vásárlási körképéből továbbá az is kiderül, hogy tízből három magyar a hétvégéjéből is jó pár órát elveszteget a nagybevásárlással.

A válaszadók ötöde szerint az élelmiszerek, háztartási cikkek beszerzése rengeteg időbe telik, ennek ellenére a lakosság csupán 4%-a rendel online élelmiszert. Az átlag 2-4 órát szán hetente bevásárlásra, miközben a lakosság egyötöde még ennél is többet kénytelen áldozni erre szabadidejéből. Az idő nagy úr: a felmérés szerint a lakosság közel 60%-a szívesen járna piacra vagy keresne minőségibb termékeket, ezzel szemben csak a legközelebbi áruházra van ideje. Az áruházakban nem csak az időnket pazaroljuk, hanem az indokoltnál többet is költünk. A magyarok 20%-a ugyanis általában éhesen, jellemzően munka után esik be a boltba, ilyenkor pedig mindenfélét megkíván, és túl sok mindent pakol a kosarába.

 

A tömeg, a lassú sor és a nem megfelelő kínálat: a legbosszantóbb hármas

A gyors és gördülékeny áruházi bevásárlás nehezen kivitelezhető. Tízből heten kellemetlennek és macerásnak tartják, ha egy adott boltban nem kapnak meg mindent, amit szeretnének, és még máshová is el kell menniük ahhoz, hogy az esti vacsorához az összes hozzávalót beszerezzék. A magyarok 62%-át továbbá kifejezetten idegesíti a tömeg, 38%-át pedig az, ha az ő soruk halad a leglassabban. A válaszadók szűk többségét még az is zavarja, hogy télen rájuk izzad a kabát, nyáron pedig dideregniük kell a hűtőpultok mellett. A nőket különösen feldühíti mindez: tízből heten rendszeresen panaszkodnak a túl meleg vagy hideg miatt.

 

Mihez kezdenénk heti 4 szabad órával? 

A Kifli.hu rákérdezett arra is, hogy amennyiben a vásárlásra fordított idő felszabadulna, akkor azt mivel töltenék legszívesebben az emberek. A válaszadók egyharmada több időt szentelne a hobbijának, negyedük pedig szívesebben sportolna, nézne inkább filmeket vagy olvasna. Előbbi különösen igaz a huszonévesekre: 40%-uk szívesebben edzene sorban állás helyett. A könyvbújás iránti vágy pedig különösen a nőket jellemzi. A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok nagy része szórakozással, aktív kikapcsolódással töltené a felszabaduló idejét. A válaszadók 7%-a annyira utál bevásárolni, hogy inkább dolgozna is helyette. 16%-uk pedig a másik véglet: ők az alvásidejüket hosszabbítanák meg az elnyert idővel.

Mindezek alapján tehát hetente akár 4 órával sportolhatna vagy szórakozhatna többet a magyar lakosság, esetleg megnézhetne még 1-2 filmet, elolvashatna plusz egy könyvet, ha a vásárlási szokásain változtatna, és csatlakozna a magyarok azon 4%-ához, akik tudatosan spórolnak az idejükkel, és a bevásárlást online intézik.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 tuti tipp bevásárláshoz

5 tuti tipp bevásárláshoz

Meal planning? Gyerekjáték!
3 dolog, amire érdemes költeni a következő bevásárláskor

3 dolog, amire érdemes költeni a következő bevásárláskor

Íme az én listám arról, hogy mi az, amire gondolkodás nélkül adok ki pénzt

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!