Miért jobb, ha házilag daráljuk le a húst?
2021. June 30.A nagyszüleink háztartásában magától értetődő volt a klasszikus, általában „csehszlovák” fém húsdaráló, amit az asztal széléhez lehetett rögzíteni. Felül adagoltuk bele a húst, aztán következett pár tekerés, és már meg is kaptuk a ledarált verziót. Ezek a daráló eszközök lassan eltűntek (vagy legalábbis sokkal kevesebb háztartásban van belőlük), mi pedig inkább megvásároljuk készen a darált húst a hamburgerhez, húsgombóchoz, fasírthoz. Lehet, hogy lehet érdemes lenne újragondolni ezt a szokásunkat, és visszatérni a házi daráláshoz? Hoztunk pár érvet.
Miért érdemes nekünk ledarálnunk a húst?
1. Olcsóbb
Adott súlyú darált hús szinte minden esetben drágább, mint az egész hús, amiből készül. Persze a sarki hentes is ledarálja, ha arról van szó, de nem ez az egyetlen érvünk mellette. És egyébként is, a sarki hentes intézménye – sajnos – szintén kihalófélben van.
2. Tudjuk, mit kapunk
Nemcsak abban lehetünk bizonyosak, hogy milyen húst darálunk le, hanem abban is, hogy mennyire friss. Illetve nem elhanyagolható szempont, hogy egy egész darab húson azt is jobban látjuk, hogy mennyire zsíros.
3. Kísérletezgethetünk
Mi szabhatjuk meg, hogy mennyire legyen finomra darálva a hús, valamint az arányokat is mi határozhatjuk meg – például sertés-marha vagy sertés-marha-bárány vegyes darált hús esetén.
Így daráljunk húst
1. Mindent alaposan tisztítsunk meg
Mossuk el a deszkákat, késeket, tálakat és a darálót is. A darálást követően érdemes egy szelet kenyeret is ledarálnunk, mielőtt elkezdenénk elmosogatni a gépet. A puha kenyér „felszedi” a húsmaradékokat, így egyszerűbb lesz a dolgunk.
2. Fagyasszuk le a húst
Ha darálás előtt 15 perccel a fagyasztóba tesszük a húst, akkor könnyebb lesz felkockázni. De ne csak a húst tegyük a fagyasztóba, hanem – ha befér – magát a darálót és annak tartozékait is, így sokkal jobb állagú darált húst fogunk kapni.
Forrás: so delicious