Mennyi természetesen kék ételt ismersz? Egyáltalán létezik ilyen?
2021. December 9.Egy szupermarket zöldség-gyümölcs osztálya színek elképesztő kavalkádját kínálja. Piros cseresznye, narancssárga narancs, sárga banán, zöld alma, lila padlizsán és a sort még hosszan folytathatnánk. És ott a kék áfonya is. De valóban kék ez a gyümölcs? Alaposabban megvizsgálva lilás, indigókékes árnyalat, ami inkább akkor jön elő, ha hőkezeljük.
A kék szín nagyon ritka a természetben, és ez bonyolult biokémiai okokra vezethető vissza. A virágokban, haszonnövényekben és állatokban látható pigmentek különböző kémiai folyamatok eredményeként jönnek létre. Az igazi kék szín pedig olyannyira ritkán fordul így elő, hogy szinte nem is létezik természetes módon.
A természetben nincs kék pigment
A pigmenteket, amelyek a kék áfonyában vagy a színes üveggyöngy kukoricában a kék színt adják, antocianinoknak nevezzük. A pontos színt, ami ezek hatására létrejön még több tényező is befolyásolja az adott növény fejlődése során, például a pH-érték. A pigmentek a növény élete során is változnak, ezért lehet az, hogy az éretlen banán zöld, az érett pedig sárga.
Kapcsolódik: Mi az az üveggyöngy kukorica?
Akkor most vannak kék ételek vagy sem? Egy 2013-as Food Networkös műsorban egy különleges műszerrel mérték meg több olyan étel színét, amelyet általában kéknek gondolunk. A vizsgálat alapján ezek az ételek valójában lilák, nem pedig kékek. A kék szín a látható fény tartományában az egyik legmagasabb energiaszinttel bíró fény, ezért a növények növekedésük során gyorsabban elnyelik. Elnyelik, azaz nem verik vissza, és amit nem vernek vissza, azt nem is látjuk.
Ezért igazából nincsenek kék élelmiszerek, amelyek kéknek tűnnek, valójában lilák.
Témába vág:
Forrás: mashed