Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Számít-e a kaliforniai paprika színe?

2021. június 12.

Piros, sárga vagy zöld? Melyik legyen? Legtöbben általában az alapján öntünk, hogy melyik szín mutatna legjobban a tervezett ételben, pedig nem csak ennyi a különbség! De akkor tulajdonképpen micsoda? Ugyanarról a növényről szedik mindhármat? Más-e az ízük, esetleg egészségesebb-e valamelyik?

A fő különbség a színek között az érettségi fok. Ahogy a kaliforniai paprika elkezd beérni, először zöld lesz, Ilyenkor már ehető, és ez az a zöld kaliforniai paprika, amit megvásárolhatunk a boltokban. Ahogy jobban beérik, előbb besárgul, majd végül piros színe lesz. Az ízük alapvetően hasonló marad, de azért édesebb kicsit a sárga és piros a zöldnél.

Tehát ha lehetőségünk van választani, akkor édeskésebb összhatású ételhez pirosat vegyük, de egy salátába például jobban passzolhat a zöld. Persze keverhetjük is a színeket, így nemcsak mutatósabb lesz a kész étel, hanem az íze is komplexebbé válik egy kicsivel. Egyébként nem csupán ezekben a színekben létezik kaliforniai paprika, van ugyanis sötétlila és fehér verzió is.

Az összes fajta színtől függetlenül bőven tartalmaz C-vitamint, de az érettebbekben mérhetően több van, egy pirosban akár kétszer annyit is találhatunk, mint egy zöldben. Az A-vitamin esetén még nagyobb, akár tízszeres is lehet a különbség.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.