Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pontosan mitől savanyú a savanyú gumicukor?

2021. június 4.

Az igazi gumicukor-szakértők pontosan tudják, hogy kedvenc édességük egyrészt lehet édes és gyümölcsös, ilyen például a gumimaci, másrészt pedig savanyú (savanykás-gyümölcsös), ez utóbbi érdekes pezsgő érzést vált ki a szánkban. A savanyú gumicukroknak szinte minden esetben van egy szemcsés bevonatuk is, erről könnyedén felismerhetők. Vajon mi ez a bevonat? És ennek köszönhetik savanykás ízüket?

 

Főszerepben a sav

Először is igen, a szemcsés bevonat teszi savanyúvá ezeket az édességeket. Ez egy savas anyag, a sav pedig legtöbbször citromsav, almasav, borkősav vagy fumársav, de időnként más savakat is felhasználhatnak attól függően, hogy pontosan milyen ízt szeretnének előállítani. A különböző fajta savaktól ugyanis eltérő mértékben lesz savanyú a cukorka. 

A legelterjedtebb a citromsav. Azt pedig, hogy a savanyú ízt hosszan érezzük, az almasavnak köszönhetjük. Ezt úgy érik el a gyártók, hogy az almasavat hidrogénezett pálmaolajjal vonják be, és ahogy olvad az olaj, úgy szabadul fel fokozatosan az almasav.

 

Szeretjük a savanyút – de miért? 

Ennek is érdekes oka van, a válasz az ízlelőbimbóink környékén keresendő. Egy átlagos felnőttnek 2000-10000 ízlelőbimbója van a nyelvén és a szájüregében. Ezek az ízlelőbimbók ismerik fel a fő ízeket, az édest, a sóst, a keserűt és a savanyút. Az agyunk pedig a savanyú íz észlelésére válaszul szerotonint kezd kiválasztani. A szerotonin olyan vegyület, amely javítja a hangulatunkat, meghozza az étvágyunkat, és mellesleg az alvásban is segít. Felszabadulását általánosságban kellemes élménynek éljük meg, ezért is kedveljük a savanyú ízvilágot. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.