Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Zöldi Kertészet

Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát

2020. November 17.

Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok. A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek. A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.A dunavecsei Zöldi Kertészet százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni, akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit hajóval vittek fel a Dunán a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos irányítása alatt áll.

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint az egyik legkeresettebb termékük a mák, de még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák. „Hazánkban jelenleg 2500-5000 hektáron termesztik, és ez a mezőgazdaságban rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Magyarországra főleg Csehországból érkezik nagyobb mennyiségű mákimport. Itthon nem a legegyszerűbb termeszteni az időjárási körülmények miatt, ugyanis ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – magyarázta a szakember.Egy igazi vitaminbomba

Fotó: Zöldi Kertészet

Tóth Benjámin elmondta, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, főpróbája mindig az íze, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni arról, hogy jó terméket vásároltunk-e. Azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire.
A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak magyar terméket. Három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években – a jó termésnek köszönhetően – már árcsökkenés tapasztalható a piacon.
Érdemes is fogyasztani, ugyanis igazi elixír: a máknak a legmagasabb a kalciumtartalma az összes növény közül, emellett rendkívül gazdag rostokban és vasban, azaz igazi egészségbomba.A titkot nem árulják el

Fotó: Zöldi Kertészet

A Zöldi Kertészet által forgalmazott saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, a visszajelzések alapján egyedülállóan finom. „A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok” – fogalmazott Tóth Benjámin. A mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, ugyanis több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról.

A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, ami igazán jó hír a közeledő bejgliszezon előtt. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A makadámdió fogyasztásának 7 előnye

A makadámdió fogyasztásának 7 előnye

Ma van a napja az USA-ban, együnk ezt uzsonnára.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!