Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vajon miért fáj a nyelvünk a savanyú cukortól?

2019. October 20.

Pár évvel ezelőtt, Halloweent követően érdekes témában kezdett el cikkezni az amerikai sajtó. Állítólag azok a gyerekek, akik túl sok savanyú cukorkát gyűjtöttek és ettek az ünnep alatt, szabályosan elégették a nyelvüket. Ha nem is fogadjuk el készpénznek a bulvársajtó szenzációs híreit, tény, hogy a savanyú cukorkától égető érzést érzünk a nyelvünkön. Lássuk, mi lehet a furcsaság oka.

Bármilyen savanyú cukorkára is esik a választásunk, egy biztos, savanyú, fanyar ízét a citromsavnak köszönheti. Ettől a savtól lesz egyébként savanykás a citrom, a lime vagy a grépfrút is. Hatásmechanizmusa roppant egyszerű: a savban található hidrogénionok közvetlenül ingerelni kezdik nyelvünk azon részét, ahol a savanyúságot észlelő ízlelőbimbók találhatók.

Bizonyos savanyú cukorkák azért képesek hosszabban kifejteni a hatásukat, mert a gyártók hidrogénezett pálmaolajjal bevont almasavat adnak hozzájuk. Az olaj édessége fokozatosan olvad szét a szánkban, egészen addig, amíg fel nem szabadul a savanyú ízt fokozó citromsav. A nyelvünk pedig szintén a sav hatására kezdhet fájni. A savak – így a citrom- és almasav is – korrozív anyagok, a szánk viszont csak egy bizonyos mennyiségű irritációt tud sérülés nélkül elviselni. Persze pár szem savanyú cukorkával még nem fogjuk szétégetni a szánkat és a nyelvünket, az égető érzés pedig idővel elmúlik.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Cukorkamúzeum nyílik egy nemzetközi nagyvárosban

Nyárig még várni kell erre a cukros programra

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!