Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Április első keddje a láthatatlan munka napja

2021. April 6.

Európa-szerte minden április első keddjén a láthatatlan munkát ünnepeljük. Elsőre talán bele sem gondolunk, de szinte mindenki végez ilyen tevékenységet, szerepe, fontossága megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.

Mi is pontosan a láthatatlan munka?

Országonként kissé eltérő a szabályozás, de alapvetően elmondható, hogy fizetés nem jár érte, és otthon vagy önkéntes munka keretében végezzük. Ide tartozik tehát minden házimunka: a főzés-sütés, takarítás, a gyerekek nevelése, illetve az idősek, valamint a tartós betegek gondozása. Ezeken túl pedig a „házon kívüli” önkéntes munkát is láthatatlan munkavégzésnek tekintjük.

Becsüljük meg!

A láthatatlan munka társadalmi-gazdasági fogalom. Jellemzője, hogy inkább a hiányát érzékeljük, ha valaki elvégzi, a munkát és eredményét szinte természetesnek vesszük. Azaz mondhatjuk, hogy elvégzése szinte létszükség, mégis sokszor lebecsüljük, és nem tekintjük „rendes” munkának. Pedig attól, hogy fizetés nem jár érte, hasznos és szükséges, épp ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a láthatatlan munkát végzők tevékenységére.

Számszerűsítsünk otthon!

Gyakran hangzik el, hogy mennyi időt töltünk a munkahelyünkön vagy a jelenlegi helyzetben home office-ban. Kezdjünk egy kísérletbe, és összegezzük, hogy napi hány órát töltünk láthatatlan munkával, kezdve az ágy bevetésével és a reggeli elkészítéssel, majd főzéssel, mosogatással, rendrakással, takarítással, leckében segítéssel vagy bevásárlással! Igen, ezek mind a hétköznapi élet velejárói – akárcsak a fizetett munka. Épp ezért becsüljük meg!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Egy aprósággal a nagy káosz ellen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!