Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért érdemes megőriznünk az olajbogyó „levét”

2021. June 10.

Ha a boltban olajbogyót vásárolunk, akkor függetlenül attól, hogy befőttes üveges, konzerves vagy műanyag tasakos verziót választunk, a bogyókat minden esetben lé veszi körül, amely víz, só és ecet keverékéből áll. Ez a lé általában a lefolyóba kerül – amint az olajbogyókat kiöntöttük –, pedig sokrétűen felhasználható.

Először is az olívalé egészséges, tele van ugyanis egyszeresen telítetlen zsírokkal, amely segítenek legyőzni a gyulladással járó betegségeket, mérsékelhetik a koleszterinszintünket, javíthatják szívünk egészségét, valamint csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

Másodszor pedig az íze sem rossz – persze ne magában igyuk, sokkal inkább használjuk főzéshez, ecet helyett.

Az ominózus lé sós, umami íze jól párosítható marinált húsokkal, illetve nagyszerű salátaönteteket is készíthetünk belőle. Pizza és tészta készítésekor kiváltható vele a víz, a mediterrán országok konyhái régóta ismerik és alkalmazzák ezt a trükköt, így mi is nyugodtan beépíthetjük a hasonló receptjeinkbe, kerülhet humuszba, olajbogyós kenyérbe és joghurt alapú mártogatósokba is.

Amennyiben sütés-főzés helyett inkább összedobnánk egy finom koktélt, ahhoz is felhasználhatjuk ezt a folyadékot. Például martini koktélhoz: ½ rész olívalé, 2,5 rész gin vagy vodka és ½ rész vermut felhasználásával.

Ha különösen sok olívalevünk akad – vagy nem tudjuk éppen mire felhasználni –, jó hír, hogy hűtőben, lezárt edényben egy hétig, fagyasztóban pedig nagyjából két hónapig áll el.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!