Kicsi a bors, de egyáltalán nem hiányozhat a fűszerpolcról! Te mindent tudsz róla?
2021. July 24.Minden konyhában megtaláljuk, napjaink egyik leginkább magától értetődő fűszere. Ám amennyire általános, annyira érdekes a története!
Honnan is származik a bors?
A fekete bors egy virágzó indás növényen terem, ami Indiában őshonos. Manapság a világ összes borskészletének 35%-át Vietnámban termesztik. A nagy levelű indás növény termésén, egészen pontosan a csápjain nő, ezek a termések héjból, gyümölcshúsból és egy nagy magból állnak. Amikor a bogyók éppen narancssárga színűre érnek, akkor a legjobb leszüretelni. Ezután 10 percre forrásban lévő vízbe merítik, majd gyorsan megszárítják. Osztályozzák a méretük, színük és textúrájuk alapján, majd csomagolják és szállítják.
Indiában már 4000 éve ismerik és használják, Egyiptomban szintén ismerték az ókorban, Európában pedig a rómaiak voltak az első nagy rajongói, rengeteget importáltak belőle. Birodalmuk bukása után az arabok vették át a borskereskedelmet, előbb a hollandok, majd a britek tengeri útvonalain keresztül szállították a fűszert.
Nemcsak finom, hanem egészséges is
A klasszikus indiai és kínai orvoslás régóta alkalmazza, és a modern orvostudomány is felfigyelt pozitív hatásaira. Ezeket egy bizonyos vegyület, a piperin váltja ki, amely segíti az emésztésünket, erősíti az emésztőrendszerünket, valamint javítja az emlékezőképességünket is.
Bors a konyhában
Erről regényt lehetne írni! Legyen elég most annyi, hogy a magyar konyha egyik alapfűszere, egy kevés is megbolondítja, kiemeli az ízeket. Általában frissen őrölve használjuk, de az egész borsnak is megvan a helye számos ételben.
Forrás: mashed