Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ki ne dobd a teafüvet, aranyat ér!

2021. November 24.

A kávézacc után az egyik leghasznosabb konyhai hulladék a teafű. Filteresen és filter nélkül is. Íme néhány példa, hogy mire használhatjuk még a teafőzéshez már felhasznált teafüveket.

Cikkünk első része: Ki ne dobd a kávézaccot, aranyat ér!

Szépségápolás

Bizony-bizony, a teafüvet szépségápolásra is használhatjuk. A fekete tea kitűnő a reggeli puffadt szemekre vagy a különböző nem nyílt sebbel járó sérülésekre. Tegyük a használt nedves teafiltert hűtőbe jó pár órára, majd ha már hideg, akkor mehet a kezelendő felületre.

A zöld tea áldásos hatásai mindenki számára ismertek. Fürdővizünkbe vagy pl. lábáztató vizünkbe dobhatunk néhány filterrel. Használhatunk gyógyteát is, de itt oda kell figyelni az élettani hatásokra, főleg kismamáknak.

Kert

A teafű tökéletes komposztba! Egyre figyeljünk, ne a filterrel együtt dobjuk bele. Vannak lebomló filterek is, de nem mindegyik. Plusz nem kell a komposztba a teafű zsinórja és a végén a papírfecni sem. Használhatjuk vetőmaghoz is. A kamillateát a vetőmagok meghálálják. Néhány használt kamillateás filtert vagy csak magát a kamillavirágzatot áztassuk be kevés vízbe. Ha kioldódott, ebbe áztassuk bele a vetőmagokat, és úgy vessük el. A teafű kiszárítva közvetlenül a növények köré is szórható.

Szagtalanítás

Nagyon hasonlóan a kávézacchoz, a teafű is magába szívja a kellemetlen szagokat. Ami fontos, hogy ki legyen szárítva a maradék teafű. Tálkában vagy filteresen nyugodtan tehetjük pl. a hűtőbe. Légfrissítőként is használhatjuk. A kiszáradt teafüvet tegyük egy tálkába, csepegtessünk rá néhány csepp illóolajat, és már tehetjük is a nappaliba. A kellemetlen szagokat magába szívja, az illóolaj pedig illatosít, frissít. Tehetjük még cipőbe is szintén a szuper szagtalanító tulajdonsága miatt.

Konyhai felhasználás

Nagyon jól felszedi a zsírt, így használhatjuk edények zsírtalanítására. Filteresen vagy csak a száraz fűvel töröljük át az edény belsejét. Utána sokkal könnyebb lesz elmosogatni. Mi több, a mosogatóvízbe is dobhatunk néhány filtert. Segít a zsíroldásban. Szagtalanító hatása miatt hagyma és fokhagyma darabolás után a vágódeszkát dörzsöljük át vele. Ugyanez igaz a kezünkre, arról is leszedi a kellemetlen hagymaszagot.

Otthon

Bútorok színezésére és fényesítésére is használható. Itt viszont figyelni kell arra, hogy a nem lakkozott felületeket megszínezheti. Fekete teával antikolt hatást érhetünk el. De először mindenféleképpen a bútor egy nem annyira látható részén próbáljuk csak ki, hogy lássuk, milyen színű lesz.

Ugye, hogy a teafüvet sem érdemes rögtön használat után kidobni?

Ez is érdekelhet:

5 tuti tipp imádott porfűszereink tárolásához

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!