Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Itt a hideg, kanalazzunk! Ezek a levesek a legnépszerűbbek a világ különböző pontjain

2019. december 5.

Leveseket a világ minden szegletében fogyasztanak: épp úgy szeretik a napfényes Olaszországban – ahol friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel készítik –, mint a fagyos Oroszországban, ahol a jól eltartható hozzávalókat részesítik előnyben, például a káposztát és a burgonyát. A változatosság gyönyörködtet, mutatjuk, mit szeretnek kanalazni az emberek a nagyvilágban.

Mediterrán levesek

Friss hal, napon érlelt zöldségek és harsogóan friss zöldfűszerek: ezek a mediterrán konyha, illetve a mediterrán levesek legjellemzőbb alapanyagai. A klasszikus olasz minestrone például csupa-csupa zöldségből áll, a hozzávalókat nyugodtan variálhatjátok az alapján, hogy éppen mit találtok a hűtőben és a kamrában. Télen pedig jöhetnek a sűrűbb, laktató zöldséges-húsos raguk, a toszkán paraszti konyha népszerű fogásai.

Franciaországban szinte nemzeti ételnek számít a bouillabaisse, a Provence környékéről származó halleves. Halak és tenger gyümölcsei kerülnek bele, általában édesköménnyel, póréhagymával, fokhagymával és sáfránnyal készítik. A krémes, édeskés-karamellizált hagymalevesüket pedig ki ne ismerné?

A forró Spanyolország hideg gazpachójáról ismert, a paradicsomos-fűszeres finomság szerintünk télen is megállja a helyét. Bár nem meleg leves, viszont tele van vitaminnal, az immunrendszerünk felvértezésére pedig erre most hatalmas szükségünk van.

Receptajánlatunk: minestrone, gazpacho és hagymaleves.

Ázsiai levesek

Az ázsiai táplálkozási kultúra alapkövei: fogyasztják vacsorára, ebédre, sőt reggelire is, a másnaposság egyik kitűnő ellenszerének tartják. Tradicionális tésztafélékkel (soba, ramen, udon) szolgálják fel, az emberek pedig a forró, fűszeres levet együtt szürcsölik a tésztával. Izgalmas fűszerekkel és ízesítőkkel készítik, például gyömbérrel, csillagánizzsal, halszósszal.

A klasszikus vietnámi pho bo 24 órán át fő, friss tésztával, csilivel és bőséges korianderrel kerül a tányérba. Japán nemzeti eledele a ramen, szintén tésztával és belefőzött kemény tojással tálalják.

Receptajánlatunk: kakas pho és vegetáriánus pho.

Északi levesek

Oroszországban és a skandináv államokban, ahol mindig hideg és szeles az idő, a melengető és tartalmas levesek hódítanak. Elsősorban gyökérzöldségeket, káposztaféléket és húsokat használnak fel hozzájuk. Az orosz borscs alapvető hozzávalója a cékla, a svédek kedvelik a borsót, a fehérrépát vagy például a halat. Ez utóbbi szinte nélkülözhetetlen alapanyag egy skandináv levesnél, gondoljunk csak az egyik legkedveltebb ételükre, a lazaclevesre.

Receptajánlatunk: borscs és lazacleves.

Forrás: das Kochrezept

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csontlevessel a fiatal és feszes bőrért

Csontlevessel a fiatal és feszes bőrért

Ilyen házi praktikát még nem hallottunk, de egy híres színésznő például erre esküszik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!