Vegetáriánus pho leves

Hozzávalók
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 2 sárgarépa
- 2 szárzeller
- gyömbér
- chili
- fahéj
- csillagánizs
- szegfűszeg
- 2 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- rizstészta
- 10 dkg spenót
- 1 csokor retek
- szójaszósz
- Tálaláshoz:
- újhagyma
- koriander
- snidling
Elkészítés
A zöldségalaplevet felforraljuk. Közben a zöldségeket egy száraz, és forró serpenyőben alaposan megpirítjuk, odakapatjuk, ez egy plusz ízt ad majd a leveshez.
A vöröshagymát félbevágjuk, és az egyik oldalát szenesre sütjük. A héjától megszabadított gyömbért is hasonlóképpen előkészítjük, ami akkor lesz jó, ha már egy kicsit barnulni és száradni nem kezd. Mindkettőt a levesbe tesszük.
Egy egész fahéj rudat, a csillagánizst és néhány szem szegfűszeget ugyancsak előpirítunk a forró serpenyőben. Ezek is a levesbe kerülnek, majd következik a gyufaszára gyalult sárgarépa. Az egészet maximum 15 percig főzzük, ennyi idő alatt a répa megfő.
A rizstésztát előzetesen hideg vízbe áztatjuk, így a levesbe téve 3-4 percnyi forralás után készre fő. Azonban érdemes külön kifőzni, így nem szívja meg magát a tészta.
A levesbe pici szójaszószt öntünk, majd beledobjuk a feldarabolt retket. Végül az alaposan megmosott, és lecsöpögtetett spenót következik, amit épp annyi ideg főzzünk, míg össze nem esik.
Tálalás előtt a hagymát, a gyömbért és a csillagánizst kiszedjük a levesből. Ekkor kerül bele a főtt a rizstészta, és egy fél zöldcitrom leve.
A tányérban megszórjuk a felkarikázott újhagymával, a koriander levéllel és a chilivel.