Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 lépés a nagyszerű levesért

2017. február 8.

1. Kezdjük egy finom húslevessel/csontlevessel:

Az első lépés, hogy megtanuljunk elkészíteni egy finom alaplevest. A hús- vagy csontlevesek alapkövei a konyhai tudásnak, és rengeteg recept szól róluk, találjuk meg kedvencüket és gyakoroljunk kitartóan.

2. Tanuljuk meg, hogyan születik egy nagyszerű leves:

Hogy ne csak jó levest tudjunk főzni, ismernünk kell  az elkészítés minden lépését és a hozzávalókat is. Sok közös elem van: zsírok, aromák (répa, hagyma, édeskömény), szárított gyógynövények és fűszerek, máztalanítók (bor), fő összetevők (zöldségek, húsok, gyümölcsök), alaplé, befejezők (só, toppingok, fűszerek)

Ha megtanuljuk az összetevők helyét, szárnyalhat a képzeletünk. A recept már csak mankó lesz.

3. Értsük meg a folyamatot lépésről lépésre:

Nem csak az alap összetevőkkel, de magával az eljárással is tisztában kell lennünk. A zsír hozzáadása előtt melegítsük fel a lábast. Az aromákat egy kis sóval rakjuk bele, a hagymát kicsit karamellizáljuk. Ezután jöhetnek a fűszerek (ha használunk), elég ezeket egy percig főzni. Öntsük fel folyadékkal (alaplé/víz/bor), ezt hagyjuk a felére redukálódni. Most jöhetnek a fő összetevők, majd az alaplé. Forrás után csökkentsük a hőt és főzzük, amíg minden összetevő megpuhul.

4. Ízesítsük ízlés szerint:

 Az ízesítés, vagyis a kísérletezés mindennek a kulcsa. Jó időben kell fűszerezni! Például a sózás: ne várjuk meg a főzés végét, a só súroló buborékként működik, felszabadítja a zöldségekben rejlő megannyi ízt, melyek így kijutnak a levesbe.

zsírok: megtartják az ízeket

savak (citro, lime, ecet): kirajzolják az ízeket, emellett kiegyenlítik a leves édes-sós ízvilágát

só: kihozza az étel ízét

édes (juharszirup): összehangolja az ízeket

5. Rakjunk rá feltétet:

Egy hideg vagy szobahőmérsékletű mogyoróvaj remekül kiegészíti a meleg sárgarépalevest. Szárított gyógynövények remekül feldobják a zöld leveseket, de roppanós feltétekkel is kísérletezzünk bátran! 

 

forrás: food52.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így fagyaszd a levesed

Így fagyaszd a levesed

Lehet, hogy nem mindenkinek egyértelmű a levesfagyasztás, ezért összeszedtem pár dolgot, ami szerintem fontos.
Így turbózd fel a zacskós levest

Így turbózd fel a zacskós levest

Percek alatt olyan lehet, mintha nem a zacskóból jött volna
Húsleves sült kacsából

Húsleves sült kacsából

Így kezdjük: a kacsát egyben süssük meg egy tepsiben, ha ez kész, akkor egyben tegyük át egy nagy lábasba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!