Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A D-vitamin hiányának 5 jele

A folyamatos fáradtságérzet tapasztalásakor lehet, hogy csak egy kis napozásra van szükségünk.
2018. June 5.

A D-vitamin nemcsak a csontokat erősíti, de segíti a kalcium felszívódását, szerepet játszik a megfelelő sejtnövekedésben, és csökkenti a megbetegedést okozó gyulladásokat. Sokan tisztában vannak ezekkel az előnyökkel, mégis magas a D-vitaminhiányos emberek száma. Ez azért lehet, mert nagyon kevés élelmiszerben található meg természetes formában ez a vitamin.

Nagy számban viszont a Nap ultraviola sugaraiból tudjuk ezt a szervezetünkbe vinni. Viszont ez probléma lehet, ha olyan területen élünk, ahol alacsony a napsütéses órák száma. A napvédő krém túlzott használata sem előnyös, viszont még a krémen keresztül is nyerünk némi vitamint.

Mi a D-vitamin hiányának 5 legfeltűnőbb jele?

1.Túl sokat izzadunk

A gyöngyöző homlok egy figyelmeztető jel lehet. Ha mérsékelt aktivitásnál is magas fokú izzadást tapasztalunk, vagy ha enyhe időben is izzadást tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni.

2.Észrevehetően gyengébbek vagyunk

Az izomzat ereje nemcsak a súlyemeléseken múlik. A Tulsa Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok a sportolók, akiknek alacsonyabb volt a D-vitamin szintje képtelenek voltak olyan nagy súlyokat emelni, olyan gyorsan futni, olyan magasra ugrani, mint azok, akiknek a vérében magasabb volt a D-vitamin szint.

3.Depresszió

Rengeteg dolog miatt lehetünk lehangoltak, de egyre több kutatás kapcsolja ezt az állapotot az alacsony D-vitamin szinthez. A kutatók még mindig próbálják kideríteni a konkrét kapcsolatot a hangulat és a D-vitamin között, de az egyik erős érv az lehet, hogy a vitamin talán az agy azon területét stimulálja, amely a hangulatunkért felelős.

4.Random fájdalmakat érzünk

Az ízületi gyulladás, a csontritkulás egyik okozója az D-vitamin hiánya lehet. Ha a kellemetlen érzés, az ízületi fájdalmak heteken át tartanak, érdemes orvoshoz fordulni. Valószínű, hogy csak a vitaminhiány okozza a panaszokat, és azt egy egyszerű kúrával lehet is orvosolni.

5.Törött csont

Körülbelül 30 éves korunkig épül a csontozatunk, a D-vitamin hiánya viszont felgyorsíthatja a csontritkulást – az az állapot, amely során a csontjaink gyengébbé válnak, könnyebben törnek.  Ilyenkor érdemes magas D-vitamin tartalmú ételeket fogyasztani, viszont önmagában a diéta nem elég, a napfényre is szükségünk van.

via: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan pótoljuk?

A magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan pótoljuk?

Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!