Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan pótoljuk?

Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.
2017. October 7.

Sokáig úgymond „divatos” vitaminnak számított a C-vitamin, Sokan szedték is az immunrendszerük erősítésének érdekében. Viszont napjainkban egy másik előnyös vitamin is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A D-vitaminról, a szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól a héten beszélt Héder Éva dietetikus, a Vénusz Immuno termékcsaládjának bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Venusz3

Magyarországon sokan D-vitamin hiányosak, hiszen olyan éghajlati övben helyezkedik el az ország, ahol ősztől tavaszig nélkülözzük a napfényt, amely a D-vitamin egyik forrása. A nemzetközi ajánlások is épp ezért írják elő egyre nagyobb számú (1000-2000 nemzetközi egységnyi/nap) D-vitamin bevitelét. Számos immunrendszeri probléma, sőt akár csontritkulás is adódhat, ha a szervezetünknek nélkülöznie kell ezt a vitamint, így érdemes elsősorban élelmiszerekkel bevinnünk.

A tejtermékek, a tojás, a növényi olajok, és a máj például nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, így ezek fogyasztása az alacsony szinten napfényes időszakban igen fontos. Emellett – mivel ez a vitamin is zsírban oldódik – ne zárjuk ki étrendünkből a zsírokat sem.

A zsírok egyébként (a szénhidrátokhoz és a cukrokhoz hasonlóan) sokáig üldözött tápanyagforrás volt. Táplálkozásunkban viszont alapvető szerepet töltenek be, hiszen energiát és tartalék tápanyagot biztosítanak. Emellett – ahogy a szakértő is megjegyzi – a szervezetünk működéséhez is nagy szükség van rájuk. A hormon-, az ideg-, és az immunrendszer számára is létfontosságúak a zsírok.

Érdemes ugyan tisztában lenni vele, hogy a zsírok kalóriatartalma magas – sokak szemében éppen ezért ártalmasak. Így rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű változatokat juttassunk a szervezetünkbe: az úgynevezett egészséges zsírokat.

Ma már egyre több olyan termék található a boltok polcain, melyek D-vitaminnal dúsítottak. Ilyen például a Vénusz Immuno termékcsaládja: étolaj és kenőmargarin. Előbbi 10 grammjában található D-vitamin fedezi a felnőtt számára ajánlott napi beviteli mennyiség 15%-át; utóbbi 10 grammja pedig az 50%-át.

A szakértő fontosnak tartja megjegyezni, hogy a változatos étrend, az idényzöldségek (sütőtök, gesztenye, cékla, káposzta, gomba) is nagyban hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez – a téli hónapokban is. Az E vitamin pótlása is kiemelt fontosságú az ősztől tavaszig tartó időszakban.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!