Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a jobb: kihagyni teljesen a vacsorát, vagy enni valamit közvetlenül lefekvés előtt?

2021. August 22.

Az évek során sokszor és sokan elmondták, hogy éjjel az emésztőrendszerünk is pihen, ezért nem ajánlott alvás előtt ételt fogyasztani. Ennek ellenére szinte senki sem tudja mindig megállni, hogy ne egyen valamit lefekvés előtt. De mennyire káros ez valójában? Nézzük a különböző szakértők véleményét!

 

1. Ha éhesek vagyunk, az jelent valamit

Fontos észrevennünk és figyelembe vennünk azokat a jelzéseket, amelyeket a szervezetünk küld nekünk. A szervezetünk tökéletesen képes megemészteni és feldolgozni az ételt, mindegy, mikor fogyasztjuk azt el. Az éhség figyelmen kívül hagyása nagyobb problémákhoz vezethet hosszabb távon, mint a túlevés és egyéb táplálkozási zavarok.

 

2. Óvatosan válasszuk meg azért a késő esti snackünket

Az elfogyasztott étel tápértéke jobban számít, mint az, hogy mikor fogyasztjuk. Viszont nem a késő este a legszerencsésebb időpont egy hamburger- sült krumpli kombináció elfogyasztására, mivel a magas zsírtartalmú és fűszeres ételek lefekvés előtt rossz alváshoz és refluxhoz vezethetnek. Együnk valami könnyűt, és kerüljük a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételeket.

 

3. Vegyük figyelembe az egészségügyi kockázatokat is

Ha cukorbetegek vagyunk (vagy hasonló betegséggel küzdünk) az esti étkezés kihagyása különféle kockázatokkal járhat. A kórosan elhízottakra viszont pozitív hatást gyakorolhat, több tanulmány is arra az álláspontra jutott, hogy az étkezések idejének megválasztása fogyást idézhet elő.

Végeredményben nem dől össze a világ, ha este megéhezünk és eszünk valamit, de figyeljünk arra, hogy mit fogyasztunk el. Egy könnyű és egészséges, fehérjében gazdag vacsora a legjobb választás, ha mindenképpen megkívánunk valamit.

 

Forrás: Food & Wine

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A 8 legjobb ital lefekvés előttre

A 8 legjobb ital lefekvés előttre

Az optimális éjszakai méregtelenítéshez

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!