Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Túlehetjük magunkat fehérjével?

2019. August 14.

A ketogén diéta népszerűbb, mint valaha, számos híresség fogy vagy fogyott le ezzel a módszerrel, így aztán a diétázók körében is gyorsan elterjedt a hatásossága. Ám a fehérjefogyasztással vigyázni kell, és muszáj mértéket tartanunk, hiszen a rendszeres, túlzott bevitele akár egészségügyi kockázatokkal is járhat. 

 

A fehérjék létfontosságú tápanyagforrások, étrendünk nélkülözhetetlen alkotóelemei. Különböző fajtáik segítenek izomzatot építeni, megvédenek a vírusoktól és a baktériumoktól. Bizonyos diéták alapvető komponensei, a feljebb már említett ketogén diéta például a magas arányú zsír, közepes arányú fehérje és rendkívül alacsony mennyiségű szénhidrát fogyasztását írja elő. 

 

Fehérjére mindenképpen szükségünk van szervezetünk egészséges működéséhez, de mi történik akkor, ha túl sok fehérjét eszünk? A Harvard egyetem kutatói szerint a napi ajánlott fehérjemennyiség személyenként változó, de általánosságban férfiaknak 56, nőknek pedig 46 gramm környéke az ideális szám. Vannak persze szakértők, akik szerint ez túl kevés, míg megint mások szerint egyenesen sok.

A túlzott fehérjefogyasztásról azonban elmondható, hogy igenis vezethet egészségügyi problémákhoz, amelyek között szép számmal szerepelnek súlyosak is. A tünetek elég változatosak (és épp ezért nehezen felismerhetőek), ilyen a hasmenés, az elhízás, a magas koleszterinszint, a veseelégtelenség és a vesekövesség. Sőt extrém esetekben a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli az aránytalanul sok fehérje. 

Ezek viszont inkább még csak vélemények, nem pedig kikezdhetetlen bizonyítékok, így teljes bizonyossággal nem állíthatjuk, hogy valóban gondokat okozhat az, ha valaki számolatlanul viszi be szervezetébe a fehérjét. És az sem mindegy, miből ered ez a túlzott fehérjefogyasztás. Ha vörös húsokból és tejtermékekből, akkor szinte biztos, hogy magasabb kockázatnak tesszük ki magunkat, mintha növényi fehérjéket fogyasztanánk.

 

A „túl sok” fehérje mennyiségének pontos meghatározása is nehéz. Szintén a Harvard egyetemről származik az az ajánlás, amely szerint ne lépjük túl a napi és testsúlykilogrammonkénti 2 gramm fehérjét. Tehát ha valaki például 60 kg, akkor lehetőleg ne fogyasszon 120 gramm fehérjénél többet. És hogy érthetőbb legyen ez az adat, viszonyításképpen elmondhatjuk, hogy egy tojás 6 gramm, 10 dkg csirkemell pedig 22,5 gramm fehérjét tartalmaz. Fogyasszuk tehát nyugodtan, de mértékkel. Nagyszerű sovány fehérjeforrások a hüvelyesek (például a lencse és a csicseriborsó), a magvak, a halak, a tojás és a szárnyashús.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

4 mód, hogy több fehérjét vigyünk be a húsokkal

4 mód, hogy több fehérjét vigyünk be a húsokkal

Emellett ezek a változatok kevesebb kalóriát is tartalmaznak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!