Ismered, használod? Ezért tesz jót a zabliszt a szervezetednek
2022. February 6.Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zab(pehely)lisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.
„A zabliszt a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, alacsonyabb szénhidráttartalma lassan szívódik fel. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, inzulinrezisztensek és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Próbáld ki! Zablisztes tejes pite
„Igazi különlegessége azonban béta-glükán tartalmában rejlik. A vízben oldódó élelmi rost elősegíti a normál bélműködést, a bélbaktériumok egyensúlyát, és támogatja az immunrendszer működését. Rendszeres, megfelelő mennyiségű – napi 3 gramm béta-glükán – fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét.”
A zabliszt fogyasztása mindenki számára ajánlható, érdemes a főzés során kísérleteznünk vele. A tapasztalatok alapján, sütések alkalmával a hagyományos búzaliszthez hasonlóan viselkedik, jól használható piskóta készítésére is. A teljes kiőrlésű lisztekhez képest rosttartalma alacsonyabb, ezért érdemes zabkorpával kiegészíteni az ételeket.
A zabliszt nemcsak sütésre jó, használhatjuk sűrítésre mártásokhoz, szószokhoz, főzelékekhez. Szuper palacsinta süthető belőle! Vékony, tekerhető. Mivel íze semleges, sós ételeket is készíthetünk vele, sós lepényt, pitét, rágcsálnivalót. Sőt! Még panírozáshoz is bevethetjük.
Ez a recept is érdekelhet:
Forrás: Napidoktor.hu