Hogyan készül a sertésbőr csipsz?
2022. March 10.Egyre többen kezdenek bele valamelyik fehérjében gazdag diéta követésébe, ilyen többek közt a ketogén vagy a paleolit étrend. Ennek a trendnek köszönhetően a sertésbőr csipsz népszerűsége is meredeken ível felfelé. Nemcsak fura rágcsa egy alkoholos italokat sem nélkülöző szombat estén, hanem akár egy szigorú, kidolgozott étrend része is lehet. De mi is ez pontosan? És tényleg a sertés bőréből készül?
Összetett eljárás
Semmi csalás nincs a dologban, a csipsz valóban a sertés bőre. Vízben forralják, amíg a zsír nagy része el nem fő, és a bőrdarab eredeti méretének töredékére össze nem zsugorodik. Ezután a bőrdarabokat kisebb darabkákra vágják, majd lehűtik, hogy a megmaradt zsír megszilárduljon. Miután kihűltek, a felesleges zsírt eltávolítják, a maradék pedig megy a sütőbe, ahol alacsony hőfokon 8-10 órán keresztül sütik, hogy kiszáradjon. Végezetül pedig kisütik 205 fokos olajban. Ahogy a forró olajba kerülnek, a bennük maradt nedvesség elpárolog, és ettől duzzad meg a csipsz. A legutolsó művelet pedig a fűszerezés sóval és más fűszerekkel.
Kapcsolódik: Változatos receptek sertéshúsból
Attól, hogy bizonyos diétás étrendben javasolják valamilyen élelmiszer fogyasztását, az adott étel még nem lesz automatikusan egészséges. A sertésbőr csipsz azért vált a fehérjében gazdag diéták részévé, mert nem tartalmaz szénhidrátot, cukrot vagy rostot. Fogyasztása mértékkel ajánlott – még akkor is, ha olyan étrendet követünk, amelyben javasolják a rágcsálását.
Ezt már olvastad?
Forrás: Reader’s Digest