Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért csak félig van tele minden egyes csipszes zacskó?

2019. June 11.

Kezdjük a rövid hetet egy égető kérdéssel… Mindannyian ismerjük az érzést: megvesszük a kedvenc csipszünket, majd miután feltéptük a zacskót, szomorúan konstatáljuk, hogy a fele bizony levegő. Persze, pontosan tudjuk már előre, hogy most sem lesz másként, aztán mégis úrrá lesz rajtunk a csalódottság. És nem csak a csipsszel van ez így, hanem a gabonapelyhekkel és egy csomó másik rágcsával szintén ezt a helyzet. Cikkünkből kiderül, hogy idáig rossz oldalról közelítettük meg a kérdést, hiszen tulajdonképpen értünk kerül a zacskóba a sok levegő. Mondjuk is, miért.

 

Így nem csak „törmeléket” kapunk a kedvenc nassunkból

Ezzel pedig csak jól járhatunk. Ha így csomagolják a rágcsákat, az megakadályozza, hogy apró darabokra törjenek szállítás és tárolás közben.

 

Nem csupán levegővel van tele a zacskó

A látszat ellenére nem hagyományos levegővel vannak a zacskók felfújva, akkor ugyanis felbontás után avas, romlott csipsz kerülne ki a tasakokból. A gyártók valójában nitrogént használnak a zacskók felfújására, amely teljesen biztonságos, elvégre a Föld atmoszférájának 78%-át is nitrogén alkotja. És hogy miért jó ez? Önmagában stabilabb a levegőnél, illetve jobban kezeli a hőmérséklet ingadozását. Azaz mindez a minőség kedvéért történik.

 

Tovább eláll és ropogósabb marad

Ha próbáltunk már házi csipszet készíteni, tudjuk, hogy mennyire gyorsan elveszíti ropogós állagát. Ennek megakadályozásában szintén segít a speciális csomagolás. Mivel tiszta nitrogénnel töltik fel a zacskókat, nem kerül belülre nedvesség, és a nitrogénben a különböző baktériumok sem élnek meg. Ezért marad tovább ropogós a bolti csipsz, és hasonló okokból bír hosszabb szavatossági idővel.

 

Pontosan mennyi az annyi?

Tényleg pont félig vannak töltve a zacskók? Az arány a különböző gyártók termékeinél változó lehet, van, amelyik pontosan 50-50%-ban tartalmaz levegőt és csipszet, de van olyan is, amelyikben csak 19% a nitrogén aránya. A legrosszabb esetben pedig a zacskó 59%-ban tartalmaz nitrogént.

 

A NASA szerint felrobbanhatnak

Egy kis érdekesség a végére. A Reader’s Digest szerint a NASA kísérleti repülőin megvizsgálta, hogy miként reagálnak a csipszes zacskók a hirtelen bekövetkező és jelentős mértékű légnyomás változásra. A tudósok arra jutottak, hogy a tasakok felszállás közben akár ki is durranhatnak. Nem tudjuk, igaz-e a hír, ahogy azt sem, hogy mi célból volt szüksége a NASA-nak a kérdés megvizsgálására.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Házi mártogatósok zöldségek és chipsek mellé

Házi mártogatósok zöldségek és chipsek mellé

Gyorsan elkészíthető, egyszerű mártogatók házilag.
Meccsnézéshez ideális: 12 házi chips

Meccsnézéshez ideális: 12 házi chips

Ha elkapott a fociláz és minden este a tv előtt ülünk, akkor könnyen és gyorsan elkészíthető, házi rágcsákkal tankoljunk fel. Ezek egészségesebbek, mint bolti társaik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!