Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan használjuk az ecetet és a szódabikarbónát mosáshoz?

1. rész: Alapinformációk
2021. September 4.

A szódabikarbóna mosáskor nagyszerűen puhítja a ruhákat, az ecet pedig képes újra ragyogóan fehérré varázsolni azokat, miközben a kellemetlen szagokat is elűzi. Nemcsak önmagukban hasznosak, hanem a bolti mosószerek hatékonyságát is növelik. Az egyetlen fontos szabály használatukkal kapcsolatban az, hogy bár mindkettő nagyon hatékony, de csak külön-külön, egyszerre használva ugyanis semlegesítik egymást. 

 

Miért érdemes mellettük döntetünk?

Tisztává és illatossá varázsolják ruháinkat, és mivel természetes anyagok, a környezetet se terheljük velük annyira. Sőt! Nemcsak a ruháink lesznek szebbek ha ecetet és szódabikarbónát használunk, hanem a mosógépünkkel is jót teszünk. 

 

Hogyan működnek?

 

Szódabikarbóna

Három funkciója van: illatosít, fehérít és dörzsöl. Ezért ha ezzel mossuk ki a mosógépünket, ledörzsöli a szennyeződéseket, és eltávolítja a kellemetlen szagokat. Ha a ruháink mellé kerül egy kanálnyi, illatosan és tisztán vesszük majd ki a gépből. 

 

Ecet

Enyhe savként eltünteti a kemény víz miatt keletkező ásványianyag-lerakódásokat, fellazítja a koszt és egyéb szennyeződéseket, illetve zsíroldó hatása is erős. Az így mosott ruhák puhábbak lesznek, és a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk. Az ecettel mosott ruha száradás után teljesen szagtalan, ami szintén előny lehet egyesek számára.

Habár mindkettő nagyon hatékony, magát a mosószert nem helyettesítik, ezért mint adalék érdemes csak gondolni rájuk.

 

Mire érdemes még odafigyelnünk?

Ne használjunk egyszerre ecetet és szódabikarbónát! A ruháinknak és a gépnek nem lesz baja, de mivel az egyik savas, a másik pedig lúgos kémhatású, semlegesítik egymást, kioltják a másik erejét.

Az ecetet öblítéshez használjuk. Ne keverjük mosószerrel a mosási ciklus alatt, mert a mosószerek lúgosak, azaz ecettel együtt használva szintén semlegesítik egymást.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!