Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan használhatjuk fel a sült csirkénket az utolsó morzsáig?

2020. október 26.

Az egészben sült hússal nincs sok gond: csak előkészítjük, aztán már mehet is a sütőbe. Ne pazaroljunk pénzt, időt és energiát, ha már megsütöttük, használjuk fel minden részét! A maradék húsból például szendvicset készíthetünk, a csontokból pedig alaplevet főzhetünk. Tudatos főzés-sütés minden nyűg nélkül? Szeretjük! 

 

Hogyan süssük meg a csirkét?

Számtalan módja létezik a csirke megsütésének, az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb ezek közül az egyben sütés. Ne felejtsük el jól bedörzsölni fűszerekkel, a sütés végén pedig alaposan megpirítani. 

 

Hogyan tudunk még többet kihozni belőle?

Amint megsült a csirke, fejtsük le róla az összes húst. Ami nem fogy el, abból készíthetünk levest, tésztaételt, az apróbb maradékokból pedig szendvicskrémet. A csirke bőrét se dobjuk el, nagyon finom lehet grillsajtos szendvicsen, vagy serpenyős fogásokra is önthetjük apróra vágva, vajjal, zsemlemorzsával összeforgatva. 

 

Készítsünk alaplevet!

Szinte adja magát, hogy szárnyakból és csontokból levest vagy alaplevet főzzünk. Ha nincs időnk rögtön nekiállni, hagyjuk kihűlni a csontokat, majd törjük össze apróbb darabokra, így már le is fagyaszthatjuk. Ha víz helyett alaplével főzünk, sokkal ízletesebb lesz a (krém)leves, a főtt rizs, a különböző főzelékek, a rizottó, a tésztákhoz készített ragu, sőt még a főtt zöldségek is. 

Alaplé készítésekor használjunk vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, borsot, babérlevelet, egy kis bort és egy jó nagy csokor zöldfűszert. Sózzuk ízlés szerint. Nem szükséges rögtön felhasználni, kiporciózva le is tudjuk fagyasztani későbbi felhasználásra.

 

Zsír és belsőségek

A csirke zsírja szintén felhasználható, sőt akár hat hónapra is lefagyasztható. A belsőségekből, azaz a szívből, májból és zúzából levest, pörköltet, ragut és mártásokat főzhetünk.

 

Forrás: The spruce Eats

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!