Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hány fok legyen a hűtőszekrényünkben? Mutatjuk az ideálisat!

2021. November 12.

Elég egyértelmű jelei vannak annak, ha nem megfelelő a hőmérséklet a hűtőszekrényünkben. Ilyen az idő előtt megromló étel vagy a megfagyott alapanyagok. A hűtőnk akkor működik a legjobban, ha a belső hőmérséklete 4 fok vagy annál kevesebb, a fagyasztónkban pedig nagyjából -18 foknak kellene lennie. A modernebb vagy drágább fagyasztók kijelzik, hogy pontosan hány fokos a belső hőmérsékletük, és valamilyen figyelmeztetést is adnak, ha túlmelegednének. Aki nem akar csak emiatt egy komplett új hűtőre beruházni, annak se kerül manapság sok utánajárásba és nagy költségbe, hogy vegyen magának egy hűtőbe való hőmérőt. A hűtő megfelelő hőmérsékleten tartása ugyanis jócskán meghosszabbíthatja ételeink eltarthatóságát, és megakadályozhatja a kellemetlen gyomorrontások beszerzését.

 

Ez is érdekelhet: Hol tároljuk a paradicsomot? A hűtőben? Vagy ne ott? 

 

Miért fagyasztja meg a hűtő az ételeket? Különösen a zöldségeknél és gyümölcsöknél tud dühítő lenni, ha megfagyva vesszük ki őket a hűtőnkből. Mi lehet ennek az oka? Az első és leggyakoribb a nem megfelelő hőmérséklet beállítás. Ha pontosan meg tudjuk adni a hűtőnek, hogy hány fokot szeretnénk benne, akkor a fent említett 3-4 fokot állítsunk be. Ha fokozatokban lehet állítani, akkor állítsuk alacsonyabbra, ha azt vesszük észre, hogy túl hideg a hűtőnk. Oka lehet a véletlen fagyasztásnak az is, hogy telezsúfoltuk a hűtőt. Ha nagyon tele van, akkor nem tud rendesen keringeni a levegő, és bizonyos részeken sokkal hidegebb lesz. Ez akkor is előfordulhat, ha túl kevés dolog van a hűtőnkben. Ilyenkor a hideg levegő a hűtő aljában megreked, és sokkal hidegebb lesz az alsó polcokon.

 

Tipp: Tegyük hűtőbe a tojást?

 

Végezetül jöjjön két egyszerű és már-már magától értetődő szabály! 

– Ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját. Akkor se, ha nem fér be a kezünkbe minden egyszerre, amit ki szeretnénk venni.

– Pakoljuk szét az élelmiszert a hűtőben. Ha a benne lévő dolgok egyenletesen vannak elosztva, jobban tud keringeni a hideg levegő, és hatékonyabban működik a hűtőszekrényünk.

Témába vág: 

Miért ne tegyük a csokit a hűtőszekrénybe?

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!