Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Elősütéstől a fűszerezésig – 5 tipp az igazán finom töltött zöldségekért

2022. March 31.

Lehet unalmas, lehet túlsült vagy maradhat félig nyers. És persze ennek az ellenkezője is simán összejöhet: az ilyen töltött zöldség ízekben gazdag, tökéletes állagú és eszméletlenül finom! Jöjjön 5 egyszerű tipp a tökéletes végeredményért!

Vájjuk – de mennyire?

Nemcsak egy „tölteléket megtartó” burkot szeretnénk, hanem a zöldség ízét is éreznénk, ugye? Vájjuk ki alaposan, hogy legyen hova töltenünk az ízben harmonizáló tölteléket, de azért hagyjunk a zöldségből is!

Fűszer, fűszer, fűszer

Naná, hogy jól befűszerezzük a tölteléket! – vágjuk rá azonnal. De mi a helyzet magával a zöldséggel? Valami plusz fűszer a zöldség felületére is szükséges. Ha más nem is, legalább némi só és őrölt fekete bors.

Tipp: Így mosd meg hatékonyan a zöldségeket és gyümölcsöket!

Süssük/főzzük elő!

Két oka is van, hogy miért kell külön hőkezelni a zöldségeket. A gomba (soroljuk most az egyszerűség kedvéért ide) például rengeteg levet ereszt, így ha a szép nagy fej csiperkékbe, vagyis portobello gombákba azonnal beletöltenénk a kiszemelt tölteléket, bizony jól eláztatná azt a keletkező nedvesség. A megtisztított gombákat üregükkel lefelé fordítva süssük félpuhára. Ezután töröljük szárazra, töltsük meg, és mehetnek vissza a sütőbe. Hasonló a helyzet a kaliforniai paprikákkal is.

A másik ok az, hogy a töltelék hamarabb átsül, mint például a nyers, kivájt cukkini. Ezért szükséges szintén félpuhára sütni, majd csak ezután megtölteni. Ha a töltelékbe nem teszünk kötőanyagként nyers tojást, akár majdnem teljesen puhára süthetjük a zöldséget. Ekkor ugyanis elég, ha pár percre kerül be a sütőbe a töltelékes zöldség.

Nem csupán elősüthetjük, elő is főzhetjük a zöldségeket, erre alkalmas például a vöröshagyma vagy a karalábéfejek.

Jöhet egy kis olaj is

A zöldség peremét (tehát azt a részt, ahova nem kerül töltelék, viszont éri a közvetlen hő) kenjük be egy kevés magas hőmérsékletet jól tűrő olajjal. Ezzel megakadályozzuk, hogy kiszáradjon, beráncosodjon.

Óvatosan a sajttal!

3. pontunkkal függ össze, hogy a sajtot sem érdemes „agyonsütni” a zöldségeken. Főleg azért nem, mert sok esetben magát a tölteléket érdemes alufóliával letakarni, hogy ne száradjon ki. Akkor pedig a sajt úgysem pirulna meg. Szórjuk meg az utolsó 4-5 percben, ennyi idő alatt szépen megolvad a reszelt sajt, ha pedig megpirítanánk, kapcsoljunk grillfokozatra!

Kapcsolódó téma:

Hogy mi?! A TikTok új őrülete: hagymát a fürdőszobába?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem is hinnéd, milyen fontos lehet a zöldség-alaplé!

Nem is hinnéd, milyen fontos lehet a zöldség-alaplé!

Sózzuk vagy sem? Na és mi a helyzet a keményítős növényekkel?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!