Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lassan, de melegszik az idő, milyen zöldségeket tarthatunk a szabadban?

Tippek minél természetesebb tárolásra.
2022. March 1.

Hosszú volt a tél, és még nem kiabálnánk el, hogy vége is van a hideg napoknak – hiába mutat a naptár immáron márciust. Minden szezonnak megvan egyébként a maga szépsége – főleg mikor két évszak egybe fonódik éppen: megvan, mikor eszünk savanyú káposztát, újhagymát vagy épp friss epret.

Kapni persze mindent a boltokban az év összes hónapjában, de azon is sok múlhat, hogy hol és hogyan tárolod a megvett zöldségeket, gyümölcsöket, hogy sokáig frissek maradhassanak. Több tápanyagra tudsz így szert tenni, mintha előre elkészített élelmiszeripari termékeket vásárolnál. Kertészkedni nem mindenki tud, vagy szokott, de a piacon vagy üzletben kiszemelt áruk állagát több módon is képesek vagyunk megőrizni. Akinek van udvara, az cserépedényben is eláshat homokba terményeket, ám a szalmából rakott kupacok szintén jó szolgálatot tesznek. A többség azonban egy hűvös lépcsőházat vagy pincelejárót szemelhet ki erre a célra, illetve az erkélyen rendezhet be egy sarkot, míg ki nem tör a nyár. Egy kimustrált fiókos komód, vagy polc, gyümölcsös rekeszekkel is megteszi.

A keresztesvirágúak fogyasztása azért fontos, mert a daganatos betegségeket jó eséllyel megelőzhetjük velük. A-vitamint pedig a tökfélékből nyerhetünk, de szinte az összes zöldség gyógyír valamilyen kórra. A répa összetett szénhidrátjai, illetve a cékla és egyéb gyökerek csomó diétába tökéletesen passzolnak.

Tipp: Ezt tedd, ha lágy, omlós kelkáposztát szeretnél

Ami leginkább beválhat, az a  „gyökérpince” – azaz egy fűtetlen, hűvös, lehetőleg föld alatti helyiség – ami nagyjából hűtőszekrény-hideget tud biztosítani, még nyáron is. Itt szépen behozzák a lemaradásaikat az ősszel lassan érő paradicsomok, melyeket aztán sem lefagyasztani, sem befőzni nem kell jó darabig, mert kitartanak – ez egyébként a költségeinkből is lefarag. Ha van a tárolóban krumpli, hagyma, gyökérzöldség, alma és fokhagyma, akkor már az alapokkal rendelkezünk is. Nem kell annyiszor bevásárolni járni, főleg ha csak egy-két hozzávaló hiánya miatt tennénk meg a plusz kört. Ez áramszünetkor vagy az ellátmányok akadozása esetén is opció, illetve egyéb vészhelyzetek során, ha van egy ilyen éléskamránk. Egyébiránt ha  akad még hely, akkor ásványvizet, vitaminokat, száraz ennivalókat is lepakolhatunk ide, ami bármikor jól jöhet. Ha némi luxust csempésznénk a bunker-hangulatba, akkor nemes cikóriát vagy ropogós zellert is félretehetünk ide – újévi bónusznak pont jó lesz, mikor már alig van friss zöld kéznél. Szezonon kívül amúgy is a földes ízeké a terep, melyeket egyébként elég változatosan el tudunk készíteni.

A legnagyszerűbb persze az, ha magunknak megtermeszthetjük, ami a családi asztalra kerül – de ez nem elvárás. Ha háztáji, vagy őstermelőtől származó zöldséget-gyümölcsöt tudunk beszerezni, már az is megbecsülendő dolog.

Erről is értesülj időben:

Felejtsd el a mirelitet, íme a legjobb szezonális zöldségek tavaszra

Perzsa

Forrás: motherearthnews.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem is hinnéd, milyen fontos lehet a zöldség-alaplé!

Nem is hinnéd, milyen fontos lehet a zöldség-alaplé!

Sózzuk vagy sem? Na és mi a helyzet a keményítős növényekkel?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!