Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Tudtad? Bíróság döntötte el, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs

2022. September 18.

Talán sokan nem hördülnek fel már, ha azt mondjuk: a paradicsom bizony tudományos szempontból gyümölcs, ide tartozik növénytanilag. De ennél azért egy fokkal bonyolultabb a helyzet, így ma már zöldségként utalunk rá. De hogy is van ez pontosan?

A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy a köznyelvben használt zöldség-gyümölcs csoportosítások nem a tudományos megjelölések, hanem szokás, fogyasztás, gasztrokultúra függvényében használjuk őket. A paradicsom termése szigorú növénytani értelemben ugyan bogyótermés, tehát gyümölcs, de a termesztését, csomagolását és felhasználását tekintve zöldség.

Igen, a mezőgazdaság szempontjából zöldség, hiszen minden évben újra kell palántázni, míg a gyümölcsöket jellemzően több évre szánt növényekről szüretelik. Érdekesség, hogy ezt a 19. században a bíróságnak is kellett bizonyítani egyszer: akkoriban egy friss vámtörvény ugyanis adót vetett ki az Egyesült Államokba importált zöldségekre, segítendő a hazai farmereket. Csakhogy a paradicsom-termesztők kimaradtak a törvényből, így pert is indítottak. A Legfelsőbb Bíróság aztán felülvizsgálta a vámtörvényt, s adóügyileg a paradicsomot a is zöldségek közé sorolta.

Az őrületnek itt aztán nem volt vége: 2011-ben a Kongresszusban komolya vita folyt arról, hogy a pizza zöldség-e, mivel a hivatalos recept paradicsomszószt tartalmazott, s így belefért volna az egészséges iskolai étkezés szűk kereteibe. Itt azonban már nem az erős lobbitevékenység, hanem a józan ész győzött: a paradicsom, mint zöldség mehet a menzákra, de a pizzát inkább hagyjuk…

Ha eddig azt hitted, hogy a ketchup egyenlő a paradicsommal, olvass csak tovább!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!