Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ha eddig azt hitted, hogy a ketchup egyenlő a paradicsommal, olvass csak tovább!

2022. September 5.

Ketchup nélkül nincs hamburger! – vallják sokan, mások a melegszendvicsüket nem tudják elképzelni a kedvenc piros szószuk nélkül. Ami paradicsom alapú, ebben nincs vita. Vagy mégsem olyan egyértelmű a helyzet?

A ma ismert ketchup amerikai találmány, egy philadelphiai tudós és feltaláló, James Mease alkotta meg 1812-ben az eredeti receptet. Úgy vélte, hogy a legjobb ketchupöt paradicsomból lehet elkészíteni, nem utolsó sorban azért, mert a paradicsomot afrodiziákumnak tartották. 1876-ban meg is kezdődött a paradicsomos ketchup ipari körülmények közötti előállítása, és a szósz elindult világhódító útjára. A fentiek viszont egyáltalán nem azt jelentették, hogy ez lett volna az első ketchup.

 

Tipp: Ezek a ketchup szokatlan felhasználási formái

 

A legelső ketchupök ugyanis fermentált halszósznak voltak tekinthetők, és sztorijuk eredetéhez a 17. századi Kínába kell visszautaznunk. Paradicsomnak pedig semmi köze sem volt hozzájuk! Kereskedők aztán megismertették a brit hajósokkal a „halszósz ketchupöt”, akik gyorsan megkedvelték, hiszen így vihettek egy kis színt a nem túl változatos napi kosztjukba. Azzal, hogy megszerették, gyorsan el is terjesztették szerte Európában. Rövid időn belül a variánsok is megjelentek, például a gombából készült ketchup.

Ha mélyebbre ásunk ennek ismeretében, azt is felfedezhetjük, hogy fermentált halat már az ókori görögök és rómaiak is használtak ízesítőként, tehát a ketchup eredete sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt egy, a nálunk a gyorsétteremláncok kínálatával egybeforrt szószról gondolnánk.

 

Forrás: mashed

 

Kapcsolódik: 

Tényleg így kellene kinyitnunk a ketchupös tasakot?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tényleg így kellene kinyitnunk a ketchupös tasakot?

Tényleg így kellene kinyitnunk a ketchupös tasakot?

Videón mutatjuk a TikTokon viharsebesen terjedő praktikát

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!