Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Az 5 leggyakoribb hiba, ha paradicsomot termesztesz

2022. August 1.

Elhagytuk a szezon közepét, innentől még nagyjából szeptember végéig számíthatunk paradicsomtermésre. Ezen a ponton már látod, milyen az idei termés, és mi az, ami esetleg kihívást jelent. De vajon mit mondanak a szakértők, melyek a leggyakoribb hibák a házi kertészetekben és balkonokon?

Nem ismered a fajtát, esetleg nem a megfelelőt választod

A világon több mint 10 ezer különböző féle paradicsom létezik. A lelkes amatőrök többsége megveszi a piacon azt, amit épp árulnak, ez azonban kevés a sikerhez. Ahhoz, hogy bőséges legyen a termés, muszáj tudni, hogy determinált vagy nem determinált fajtáról van-e szó, vagyis adott-e a magassága, esetleg akár az égig is nőhet. Nem mindegy az sem, milyen földet, mennyi vizet és napot igényel, és persze a legfontosabb, hogy olyan fajtát válassz, amit szívesen fogyaszt a család – sokan ezzel is mellélőnek.  

Nincs megfelelő támaszték 

A legrosszabb, ha semmilyen támasz nincs a növény számára, de sokan azért legalább karót tesznek a paradicsomuk mellé. Mivel ezt egy-egy szél vagy vihar feldöntheti, célszerű a karónál komolyabb rendszerrel próbálkozni: a legjobbak a kör alakú, minden oldalról támasztékot adó rendszerek. A profi tanács adja magát: ne tölcsér, hanem cilinder alakú támasztékot használjunk, az fogja segíteni a növény egészséges növekedését. 

Nem megfelelő módon és mennyiségben történik az öntözés

Nincs rosszabb annál, mint amikor a paradicsom nem kap elég vizet vagy épp hektikusan kapja azt, de vannak más, gyakran előforduló öntözési problémák is. Nagy baj például, ha a vizet a növény tetejére loccsantjuk, ami így a gombák táptalajává válik, vagy ha nem segítjük mulccsal a víz egyenletes eloszlását. 

Nem kacsolsz (megfelelően)

Azt már tudjuk, hogy a hónaljhajtások lenyirbálása elengedhetetlenül fontos. Ugyanakkor az is sem mindegy, ez hogyan történik: a nem determinált fajtákat például sokan egyszerűen megölik és megcsonkítják azzal, ha a tetejéből vágnak. Az aljáról általában érdemes nyesni, mert az a szekció amúgy is árnyékban volna, de egyébként nem érdemes nagyon megkopasztani a paradicsomot, tényleg elég a hónaljhajtásokat eltávolítani – azt viszont muszáj. 

Gyakoriak a tápanyagproblémák is

Természetes, hogy ültetés előtt trágyázunk és komposztot szórunk a földbe, de a szezon közepén is érdemes gondoskodni a paradicsom tápanyagának utánpótlásáról. Ha elfogy a kalcium és a nitrogén, akkor hanyatlani kezd a növény, ha azonban túl sok kerül a földbe, akkor a levelek és zöld részek burjánzani kezdenek ugyan, de nem  jelennek meg maguk az ültetvény sztárjai, a paradicsomok. 

Itt egy szuper trükk, amivel erősebb és nagyobb lesz a paradicsomod!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!