Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ez a 6 zöldség menthet meg az éhezéstől, ami kis területen is termeszthető!

2022. October 5.

Kevesen tudják, de Mark Valencia, az ismert ausztrál kertész nem csupán a fenntartható gazdálkodás mestere, de hivatásos katonaként arra képezték ki, hogy extrém körülmények között – háború, éhínség, aszály – is túléljen. A növekvő élelmiszerárak és a globális élelmiszerhiány idején Valencia most azt a hat dolgot szedte össze, amit bárki egy kiskertben is képes termeszteni, ezáltal pedig éhínség idején is túlélhet. 

Krumpli

Egyszerű a termesztése, kevés betegség tudja megtámadni, sokáig és egyszerűen tárolható, és annyi kalória van benne, hogy fogyókúrázóknak nem is ajánlják a fogyasztását… éppen ezért tökéletes étel akkor, amikor esetleg napokig nem jut ennivalóhoz az ember. 

Kukorica

Rengeteg fajtája létezik, ideális köret, jól variálható főételként is. Míg a rizs csak nagy területen termeszthető, a kukorica kis ágyásokban, mikrokertekben is megnő, ls nagyon egészséges. 

Káposzta

Mindenki tudja, hogy az Amerikát felfedező tengerészek közül azok éltek túl, akik megitták a káposzta levét, így nem kaptak skorbutot  – a káposzta igazi csodaszer. A magyar konyhának szerves része, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ha semmi mást nem eszünk, káposztán akkor is túlélünk. 

Ebben az országban olyan salátahiány van, hogy káposztát adnak a KFC-ben és a Subway-ben is!

Tök

A tök tök-életes étel egymagában is, ráadásul jól tűri a hideget, a szélsőséges időjárási körülményeket. Nagy előnye, hogy teltségérzetet kelt a gyomorban, így akkor is jóllakottnak érezzük magunkat, ha semmi mást nem tudtunk épp enni a tökön kívül – nagy előny éhínség idején, lássuk be.  

Bab

A bab a tökhöz hasonlóan egyszerűen termeszthető, sokáig és könnyen tárolható, sokoldalúan felhasználható, és szinte mindenki szereti – valamelyen formában. Főzelékhez, leveshez, salátához, mártáshoz…  tele van A-vitaminnal, jót tesz az emésztésnek a nehezebb étel – burgonya és tök – után. 

Paradicsom

A paradicsom igazi elixír, készíthetünk belőle mártást, tárolhatjuk aszalva, fermentálva, de ehetjük nyersen is. Vitamintartalma miatt kikerülhetetlen zöldség, majdnem olyan fontos, mint a káposzta, ugyankkor kevésbé megosztó. Paradicsomot már az erkélyen is termeszthetsz, csak választ a megfelelő fajtát, és gondoskodj a  megfelelő metszéséről. 

Itt egy szuper trükk, amivel erősebb és nagyobb lesz a paradicsomod!

Mark Valencia szerint ezzel hat étellel nem tudsz árnyékra vetődni: ha van a kertedben, túléled a legdurvább éhínséget is. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!