Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Fenntartható háztartás: ezekkel a tippekkel neked is sikerülni fog

2020. June 26.

Ecet és szódabikarbóna, mosószóda, nátrium-perkarbonát és házilag kevert arckrémek – szinte mindenhonnan záporoznak azok a tippek, amelyek különféle praktikákat ajánlanak a zöld, fenntartható háztartás kialakításáért. A rengeteg információ között azonban nehéz megtalálni a legjobb megoldást. Ráadásul könnyen érezhetjük azt, hogy a tusfürdők, testápolók házi előállítása bonyolultabb, mint egy szimpla keverés. Esetleg tartunk attól, hogy mi magunk pepecseljünk az ismeretlen vegyi összetevőkkel. Pár egyszerű módszerrel azonban fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat. Itt vannak az otthoni zöld tippek, amelyek segítségével azonnal zöldíthetünk a háztartásunkon.

1.Fenntartható háztartás kevesebb hulladékkal

Semmi gond, ha úgy érezzük, hogy a tisztítószerek, tusfürdők házi előállítása nem a mi világunk. Előfordulhat, hogy nincs időnk vagy kedvünk kísérletezni, az alapanyagokat külön-külön beszerezni, majd otthon kevergetni. Esetleg nem bízunk abban, hogy ezek ugyanolyan hatékonyak lesznek, mint az üzletekben kapható, jól bevált szerek. Első lépésként, ha az ismert tisztítószer- és szépségápolási márkák között válogatunk, keressünk olyan termékeket, amelyek csomagolása újrahasznosított műanyagból készül. Az egyszer használatos termékeknél pedig törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Például a hagyományos nedves tisztítókendőket leválthatjuk biológiailag lebomló, műanyagot egyáltalán nem tartalmazó verziókra.

2.Keressük a PETA-logót!

Főleg a szépségápolási termékeknél lehet veszélyes a házi készítés: ha nem ismerjük az alapanyagok reakcióit, akár hosszú távú bőrproblémát, allergiás reakciókat is okozhatunk. Mindemellett persze az sem ellenőrizhető könnyen, hogy a házi szerekhez beszerezhető alapanyagok gyártói valóban felelős módon működnek-e. Épp ezért, ha nem akarunk kísérletezni, mégis fontos a biztonság és az állatbarát hozzáállás, válasszunk olyan állatkísérlet-mentes terméket. Ezt a PETA-logó tanúsítja.

3.Számít a kiszerelés a fenntartható háztartás kialakításánál

Tisztítószerek esetében a hatékonyság mellett kifejezetten fontos, hogy mennyi ideig tudunk egy kiszerelést használni, hiszen ezzel is a hulladék mennyiségét csökkenthetjük. Szerencsére most már elérhetőek a szuperkoncentrált, azaz hígítva használandó szerek, amelyekhez kevesebb csomagolóanyagra van szükség. Egy adag szuperkoncentrált tisztítószer akár tízszer annyi ideig elegendő lehet, mint a hagyományos verzió. Ráadásul semmi különleges eljárásra nincs szükség, csak vizet kell adni a termékhez. Ezeknek a tisztítószereknek a használatával a szállítás környezetterhelése is csökken, ráadásul még az otthonunkban is kevesebb helyet foglalnak az ilyen termékek.

+1.Nézzük meg a gyártót!

Lényeges, hogy ne csak a kiválasztott termék legyen környezetbarát, hanem a gyártó is felelős vállalatként viselkedjen, mind fenntarthatósági, mind társadalmi szempontból. Ott van például az egyik legnagyobb szépségmárka, amely hadat üzent a műanyagoknak, és a fenntartható csomagolás bevezetésével több mint 20 500 tonnával csökkenti éves szűzműanyag-felhasználását.

Forrás: Drive Me Baby, Unilever

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!