Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

7 szuper tipp, ha ecettel takarítanál

2020. June 19.

Szakértők szerint az ecet az egyik leghatékonyabb tisztítószer. Használatával természetes módon tarthatjuk tisztán otthonunk szinte valamennyi zugát, és anyagi szempontból is megéri: ha olcsó és környezettudatos tisztítószert szeretnénk, az ecet lesz az egyik legjobb barátunk. Rendben, az „illatához” ugyan hozzá kell szokni, de erre is létezik megoldás.

Ecettel számos különböző tisztítószer kiváltható, így egyrészt anyagilag is jobban járunk, másrészt a háztartási helyiségünk sem lesz telezsúfolva flakonok hadával. Lássuk, mi mindenre jó egy üveg 20%-os ecet!

1.A csillogóan fényes és tiszta felületekért

Felülettisztításhoz egyszerűen öntsük az ecetet permetező flakonba, majd fújjuk a permetet közvetlenül a tisztítandó területre. Hígítani nem szükséges, de ha túl marónak érezzük a szagot, fele-fele arányban használhatunk ecetet és vizet. Léteznek viszont olyan felületek, amelyekre nem használható ecet, ilyenek a természetes kőfelületek, például a gránit és a márvány. Az ecet ezeket az anyagokat kimarhatja, elveszíthetik fényességüket, illetve meg is sérülhetnek.

2.A kávéfőző kitisztítására

A kávéfőző alapos kitisztításához és zsírtalanításához öntsük az ecetet közvetlenül a gépbe, majd „főzzük le”. Ezután tegyük ezt meg néhányszor vízzel is, egészen addig, amíg az ecet és illata teljesen elillan.

3.Ablakpucolásra

Kevés dolog távolítja el gyorsabban és hatékonyabban a szennyeződéseket az ablakokról és egyéb üvegfelületekről, mint a jó öreg ecet. Hígíthatjuk forró vízzel, ha zavaró a csípős szaga.

4.Kellemetlen szagok ellen

Ha ecettel takarítunk, még a makacs szagokat is kiűzhetjük otthonunkból. Ha a lakásban dohányzunk, érdemes egy tálka ecetet kitenni az asztalra vagy egy polcra, remek szagsemlegesítő.

5.A csillogó edényekért, étkészletekért

Kézi mosogatáskor adjunk egy kis ecetet a szokásos mosogatószerünkhöz, gépi mosogatás esetén pedig használjuk öblítőszerként. A kávéfőzőhöz hasonlóan a mosogatógép is kitisztítható egy ecetes program végigfuttatásával.

6.A lefolyó tisztítására és szagtalanítására

Kezdjünk egy adag szódabikarbónával, majd öntsünk rá ecetet, és hagyjuk felhabzani. Végül az egészet öblítsük le forró vízzel. Ez a módszer nemcsak tisztít és szagtalanít, hanem a kisebb dugulásokat is elintézi.

7.Illatos is lehet…

Ha szívesen kipróbálnánk a fenti praktikákat, de még mindig ódzkodunk az ecet maró, csípős szagától, próbáljuk ki az illatosítást! Az egyik lehetőség az, ha pár csepp illóolajat adunk hozzá, majd így használjuk. A másik módszer szintén természetes: tegyünk egy nagy tálba narancs- vagy citromhéjat, majd öntsük fel ecettel. Fedjük le, hagyjuk állni pár napot vagy akár egy egész hetet, ezután pedig már takaríthatunk is a gyümölcsös illatú tisztítószerünkkel.

Forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!